Komen windmolens uit Nederland?

Nederland. Het land van tulpen, windmolens en softdrugs. Toch waren het niet de Nederlanders die zo slim waren om de wind te gebruiken om water op te pompen of meel te vervaardigen. Nee, het waren de Perzen in de negende eeuw. Nederland volgde pas veel later.

Voordat de Perzen op het idee kwamen om windmolens te bouwen, maakten de Romeinen al gebruik van watermolens. De eerste Perzische molens zagen er anders uit dan hedendaagse korenmolens, want ze hadden een verticale as. De techniek had wel iets weg van een moderne draaideur: wind komt via een kleine ruimte naar binnen en blaast de zeilen rond. De zeilen bestonden overigens uit riet of dunne planken.

Via Spanje kwamen de windmolens naar Europa. In Griekenland bouwden arbeiders de eerste molens met een horizontale as. In Noord-Europa was dit moeilijk, omdat de wind uit alle richtingen kwam.

De uitvinding van een draaibare molen maakte het mogelijk om ook horizontale molens in Europa te bouwen. In de dertiende eeuw werd de eerste molen in Nederland gebouwd. De oudste molens die tegenwoordig nog in Nederland te vinden zijn, stammen uit de vijftiende eeuw.

Veel hedendaagse Nederlandse windmolens zijn bovenkruiers. Niet de hele molen, maar alleen de kap draait rond.


Eén van de oudste molens in Nederland: de Doesburgermolen in Ede. De video stamt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd