Dit zijn enkele van de mooiste foto’s die in Nederland van de komeet zijn gemaakt.
De in maart 2020 ontdekte komeet NEOWISE geeft momenteel een spectaculaire show weg en is onder meer vanuit Nederland met het blote oog zichtbaar. Het heeft al heel wat spectaculaire foto’s opgeleverd en met toestemming van enkele Nederlandse fotografen delen we in dit artikel enkele van de mooiste foto’s die in ons eigen land van de komeet zijn gemaakt. Enjoy!
Diana de Vries maakte in de Achterhoek deze prachtige foto van komeet NEOWISE. De kenmerkende komeetstaart – opgebouwd uit gas en stof dat zich van de komeet wegjaagt – is prachtig zichtbaar.
En ook Helga van Leur slaagde erin om de komeet te vereeuwigen. Ze maakte onderstaande foto gisteren, even na middernacht bij Kockengen.
Ruben van Vliet kiekte de komeet boven de stad Leeuwarden.
Raymond Kamstra toog naar één van de donkerste plekken in Nederland: Terschelling. En met succes: hij spotte niet alleen NEOWISE, maar legde en passant ook de zeevonk vast.
En in Noord-Brabant was het ook voor fotograaf Rick Bekker raak. Hij fotografeerde de komeet boven een oerhollands landschap.
Ronald Huiberse fotografeerde de komeet vanaf de dijk tussen Almere en Lelystad, boven het Markermeer.
Chris Biesheuvel legde de komeet ook vast op de gevoelige plaat. Hier schittert de komeet boven molen De Vlinder in het Betuwse Deil.
De komeet nog niet met eigen ogen gezien? Dan hebben we goed nieuws. Het kan namelijk nog steeds! De komeet is nog tot 13 augustus aan de avondhemel te zien. Het beste moment dient zich echter dit weekend aan. Volgens Hemel.waarnemen.com is de komeet vanuit Nederland rond 18 juli het beste te zien. Een poging wagen? Trek er dan de komende dagen rond half elf ’s avonds op uit. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling en neem voor de zekerheid een verrekijker mee. Hiermee kan het wat gemakkelijker zijn om de komeet in eerste instantie te spotten. Je kunt de komeet iets onder het sterrenbeeld Grote Beer vinden.
…de komeet er niet alleen vanaf de aarde adembenemend uitziet? Ook vanuit de ruimte is deze werkelijk prachtig, zo bewijzen beelden gemaakt vanuit het internationale ruimtestation.
Komeet NEOWISE werd in maart van dit jaar ontdekt en scheerde begin deze maand langs de zon. De komeet overleefde de ontmoeting met onze moederster, maar warmde wel flink op. Hierdoor sublimeert het ijs waar deze grotendeels uit bestaat; door de warmte gaat het direct over in gasvorm. Tijdens de sublimatie komen ook stofdeeltjes die in de komeet opgesloten zitten, vrij. De gassen en het stof vormen de kenmerkende komeetstaart én zorgen ervoor dat deze extra helder oogt. De komeet haast zich inmiddels weer naar de buitenste regionen van ons zonnestelsel en passeert daarbij rond 22 juli ook onze planeet. We hebben er echter niets van te vrezen; de komeet passeert ons op een slordige 103 miljoen kilometer. Voorlopig hoeven we de komeet – die een omlooptijd van enkele duizenden jaren heeft – niet meer in het binnenste van ons zonnestelsel te verwachten. Een goede reden om binnenkort eens een blik omhoog te werpen en te zien of je de komeet ook kunt spotten.