Komeet Lovejoy binnenkort wellicht met het blote oog te zien

Het zou zomaar kunnen dat we komeet Lovejoy binnenkort met het blote oog kunnen waarnemen. De komeet krijgt geleidelijk aan een steeds gunstiger plekje aan de avondhemel en wordt hopelijk nog wat helderder.

De komeet komt de komende tijd steeds hoger aan de hemel te staan en is dan ook steeds beter zichtbaar. Naar verwachting bereikt de komeet een helderheid van +4m, wat zou betekenen dat de komeet dan mogelijk met het blote oog en in ieder geval met een verrekijker zichtbaar zou moeten zijn.

Maan
Waar kun je de komeet de komende dagen spotten? Onderstaand kaartje geeft een goed beeld. We hebben net een volle maan (en dus veel storend maanlicht) achter de rug, maar in de dagen hierna wordt dat probleem (letterlijk) steeds kleiner. Wel is het mogelijk dat bewolking dan weer roet in het eten gooit.

kaart

Lovejoy
Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) – let op: niet te verwarren met de komeet Lovejoy (C/2011 W3) die in 2011 op wonderbaarlijke wijze zijn ontmoeting met de zon overleefde – werd in augustus 2014 ontdekt. De komeet haast zich momenteel richting de zon. Op 30 januari zal de afstand tussen de zon en de komeet het kleinst zijn. Op 7 januari (morgen dus) is de afstand tussen de aarde en de komeet het kleinst. De afstand tussen de twee bedraagt dan ongeveer 70 miljoen kilometer.

Mocht de helderheid van de komeet toch tegenvallen of de bewolking het zicht op Lovejoy ontnemen, dan hebben we in ieder geval de foto’s nog. Diverse (amateur-)astronomen hebben komeet Lovejoy al in volle glorie vereeuwigd. Bijvoorbeeld Dieter Willasch die de prachtige foto bovenaan dit artikel van de komeet (en zijn staart) maakte.

Bronmateriaal

"Wordt C/2014 Q2 (Lovejoy) een mooie winterkomeet?" - Kometen.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dieter Willasch (Astro-Cabinet) (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd