Komeet ISON ziet er goed uit op nieuwe foto

ison

Astronoom Adam Block heeft deze week een prachtige foto gemaakt van komeet ISON. De komeet haast zich momenteel richting de zon en hoewel er zorgen zijn over de gezondheid van de komeet, ziet deze er op Blocks foto toch goed uit. Zou de komeet ons eind dit jaar dan toch nog gaan verrassen?

Komeet ISON is onderweg naar de zon en komt ook vrij dicht bij de aarde in de buurt. Toen ISON net ontdekt was, hadden onderzoekers grote verwachtingen van de komeet. Deze kon wel eens net zo helder worden als de volle maan en zou eind van dit jaar zelfs met het blote oog vanaf de aarde zichtbaar moeten zijn.

Stervende
Maar de laatste maanden wordt die claim regelmatig in twijfel getrokken. Onder meer door astronoom Ignacio Ferrin. Hij stelt dat de helderheid van ISON niet meer toeneemt en dat de komeet waarschijnlijk stervende is.

Foto: Adam Block / Mount Lemmon SkyCenter / University of Arizona.
Foto: Adam Block / Mount Lemmon SkyCenter / University of Arizona.

Gezond
De laatste foto’s van ISON laten echter een heel gezonde komeet zien, zo legt Karl Battams op de site van CIOC (NASA Comet ISON Observing Campaign) uit. “Oordeel zelf: ziet dit eruit als een komeet die aan het uitdoven is? (…) Het ziet eruit als een gezonde komeet.”

Daarmee is nog niet bewezen dat ISON gezond blijft. “Maar voor nu kunnen we met zekerheid zeggen dat het goed gaat met ISON en dat deze zich blijft gedragen als een typische – maar wel iets kleiner dan normaal – Oortwolk-komeet. Er zijn geen indicaties dat deze uit elkaar valt en hoewel we zoiets niet uit kunnen sluiten, zien we geen bewijs of aanwijzing dat de komeet dat dreigt te gaan doen.”

Bronmateriaal

"Comet ISON (C/2012 S1)" - Arizona.edu
"Comet ISON is doing just fine!" - Isoncampaign.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam Block / Mount Lemmon SkyCenter / University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd