Komeet ISON is vanaf nu met het blote oog te zien

ison

Komeet ISON is flink in helderheid toegenomen en is volgens diverse meldingen inmiddels met het blote oog te zien. Maar: waar moet u kijken? En wat is er dan precies te zien?

Komeet ISON koerst af op de zon en zal op 28 november het dichtst bij onze ster in de buurt komen. Dat betekent dat de komeet – zolang deze maar helder genoeg is – goed vanaf de aarde zichtbaar is.

Opleving
Tot voor kort viel de helderheid van de komeet een beetje tegen, maar eind vorige week leefde de komeet plotseling op en nam flink in helderheid toe. Daardoor was deze met een goeie verrekijker al vanaf de aarde te bewonderen. Maar nu is ISON inmiddels alweer wat helderder en zou deze met het blote oog te zien moeten zijn.

Waar en wanneer?
Natuurlijk moeten dan eerst die Hollandse wolkenvelden plaatsmaken voor een heldere nachthemel. Maar ervan uitgaande dat dat gaat gebeuren, zou u de komeet later deze week dus moeten kunnen spotten. Maar wanneer? En waar? Het beste moment is ‘s ochtends vroeg, zo schrijft Arie Nouwen op Astroblogs.nl. U ziet de komeet – bij helder weer – dan laag in het oosten, in het sterrenbeeld Maagd, boven de ster Spica. Het is nog even turen, zeker met het blote oog. Maar met behulp van een verrekijker zou het toch zeker moeten lukken. ISON lijkt dan het meest op een soort vlekkerige ster.

Wie niet zo thuis is in de sterrenbeelden: niet getreurd! Het internet schiet u namelijk te hulp. De site Solarsystemscope.com heeft een handige tool ontwikkeld waarmee u aan de hand van uw locatie en de datum kunt achterhalen waar ISON zich nu bevindt. U vindt ‘m hieronder voor de datum van vandaag. Even op het telescoopje linksbovenaan klikken en u ziet waar ISON vanaf de aarde gezien te vinden is. Door onderaan op het play-symbool te klikken, kunt u zien waar ISON de komende dagen te bewonderen is.


Bronmateriaal

"Comet ISON" - Solarsystemscope.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd