Komeet Elenin legt het loodje

Goed nieuws voor doemdenkers: de komeet Elenin die volgens sommigen een hel op aarde zou creëren, is niet meer.

De komeet was al vrij klein en nu wijzen nieuwe waarnemingen erop dat de komeet is opgebroken in stofdeeltjes en wat ijsbrokken en eigenlijk geen komeet meer mag heten.

Zon
De dood van de komeet is te wijten aan de zon. Elenin naderde de zon en brak uiteen. “Kometen bestaan uit ijs, gesteente, stof en organische materialen,” legt onderzoeker Don Yeomans uit. “Ze zijn kwetsbaar en worden losjes bij elkaar gehouden. Dus er is niet veel voor nodig om een komeet uit elkaar te laten vallen en als kometen eenmaal opbreken, kunnen ze niet meer één geheel worden.”

Foto

Bekijk hier een foto van de komeet Elenin.

Sensatie
Elenin werd pas in 2010 ontdekt en werd in korte tijd wereldberoemd. Enkele sinistere sites stelden dat de komeet hel en verdoemenis op aarde zou brengen. Waarom de komeet zo’n stormvloed aan reacties opriep, is Yeomans niet helemaal duidelijk. “De wetenschappelijke werkelijkheid is dat deze ijs- en stofbal van bescheiden grootte zo’n kleine invloed op onze planeet heeft dat mijn compacte auto qua zwaartekracht nog een grotere invloed heeft op de aarde dan deze komeet ooit zou hebben.” En de dag waarop Elenin het dichtst bij de aarde kwam: daar is Yeomans ook al niet van onder de indruk. “De restanten kwamen niet dichterbij dan zo’n 35,4 miljoen kilometer.”

De restanten van Elenin blijven de baan volgen die de komeet ook volgde en kunnen zo nog duizenden jaren ronddolen.

Bronmateriaal

"NASA Says Comet Elenin Gone and Should Be Forgotten" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA/JPL-Caltech .

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd