Kokosolie: nieuw wapen in de strijd tegen tandbederf?

Wetenschappers hebben ontdekt dat verteerde kokosolie een prima antibioticum is. Het bestrijdt bacteriën die onze tanden aantasten en kan daarmee wel eens heel geschikt zijn als ingrediënt voor bijvoorbeeld tandpasta.

De onderzoekers namen kokosolie en stelden een deel ervan bloot aan enzymen. De kokosolie onderging daardoor hetzelfde proces als wanneer wij het nuttigen: het wordt verteerd. Vervolgens werden bacteriën die veelvuldig in de mond voorkomen aan de twee varianten kokosolie (verteerd en niet verteerd) blootgesteld.

Afremmen
De kokosolie die aan enzymen was blootgesteld, bleek de groei van bacteriën uit het geslacht Streptococcus af te remmen. Ook Streptococcus mutans, een bacterie die door een zuur te produceren onze tanden flink kan beschadigen, werd door de verteerde kokosolie afgeremd.

WIST U DAT…

…onder meer de tanden van Neanderthalers bewijzen dat zij rechtshandig waren?

Belangrijk
De ontdekking is heel belangrijk, zo benadrukken de onderzoekers. “Tandbederf is een vaak over het hoofd gezien gezondheidsprobleem dat zestig tot negentig procent van de kinderen en de meerderheid van de volwassen in geïndustrialiseerde landen treft,” vertelt onderzoeker Damien Brady. “Een door enzymen aangepaste kokosolie in mondhygiëne producten stoppen, zou een aantrekkelijk alternatief zijn voor chemische stofjes, zeker omdat het al bij relatief lage concentraties werkt.”

Voor het zover is, moet kokosolie en de bacteriën die deze bestrijdt nog wel onder de loep worden genomen. Zo willen de onderzoekers nog achterhalen hoe de twee op moleculair niveau met elkaar omgaan. Maar het onderzoek heeft niet alleen implicaties voor onze mondhygiëne. “Onze gegevens suggereren dat producten van de menselijke spijsvertering microben tegengaan. Dit kan implicaties hebben voor hoe bacteriën de cellen rond het spijsverteringskanaal koloniseren en voor de algehele gezondheid van de darmen.” Uit eerder onderzoek is al gebleken dat bijvoorbeeld verteerde melkproteïnen de aanwezigheid van schadelijke bacteriën in de menselijke darmcellen vermindert en ook de kans dat bacteriën deze cellen binnengaan, verkleint. “We onderzoeken nu kokosolie en andere door enzymen aangepast voedsel om te achterhalen hoe zij bacteriën die ziektes veroorzaken, verstoren.”

Bronmateriaal

"Coconut oil could combat tooth decay" - Society for General Microbiology (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luis Miguel Sanchez Bugallo (Lmbuga) (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd