Koffieverslaafden kunnen een bakje leut veel sneller ruiken

Zelfs zwaar verdunde koffie gaat niet aan hun neus voorbij.

Veel mensen kunnen niet zonder een kopje koffie in de ochtend en worden pas echt goed wakker als dat bakje leut achterover is geslagen. Hoewel er vaak wat gekscherend over koffieverslavingen wordt gesproken, is het toch echt een ding. Want onderzoekers bewijzen nu voor het eerst dat koffieverslaafden gevoeliger zijn voor de geur van koffie dan anderen.

Verslaving
De onderzoekers toonden aan dat hoe meer je naar koffie hunkert, hoe beter je vermogen is om het bruine goedje te ruiken. “Hoe hoger iemands cafeïne-inname was, hoe sneller die persoon de geur van koffie herkende,” zegt onderzoeksleider Lorenzo Stafford. “Ook ontdekten we dat koffieverslaafden de geur van zelfs zwaar verdunde koffie konden ruiken, bij veel lagere concentraties.”

Meer weten?

Stel je eens voor: eeuwenlang was er in Europa weinig anders te drinken dan wijn, bier en water. En toen kwam er vanaf de zestiende eeuw…koffie. Meer weten over hoe koffie Europa veroverde? Lees dan ook het achtergrondartikel dat eerder hierover op Scientias.nl verscheen.

Experimenten
Deze bevindingen zijn gebaseerd op experimenten. Zo verzamelden de onderzoekers 62 proefpersonen (zowel mannen als vrouwen) en verdeelden ze drie groepen: degenen die nooit koffie dronken, degenen die matige hoeveelheden consumeerden (70-250 mg, gelijk aan 1 – 3,5 kopjes koffie per dag) en degenen die veel koffie opslorpen (300 mg, gelijk aan 4 of meer kopjes koffie per dag). Vervolgens werden alle personen geblinddoekt, waardoor ze volledig op hun neus moesten vertrouwen. Het doel was om zo snel mogelijk de geur van echte koffie thuis te brengen.

Resultaten
De experimenten lieten duidelijk zien dat de proefpersonen die de meeste koffie dronken, zelfs kleine hoeveelheden koffie al konden ruiken en daarnaast veel sneller waren in het herkennen van de geur. Elk persoon werd ook gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hoe erg ze naar cafeïne hunkerden. En zoals te verwachten was, toonden de resultaten aan dat hoe meer koffie een persoon gewoonlijk drinkt, des te sterker het verlangen naar het goedje.

“Met deze studie laten we zien met een licht verslavende ‘drug’ dat het verlangen naar iets kan worden gekoppeld aan een beter vermogen om de stof te detecteren,” zegt Stafford. “Veranderingen in het vermogen om geuren te herkennen kunnen een nuttige indicator zijn voor een verslaving.” De bevindingen openen mogelijk de deur naar nieuwe manieren om aversietherapie (waarbij aan de hand van negatieve prikkels ongewenst gedrag kan worden gestopt) toe te passen op mensen die verslaafd zijn aan stoffen met een uitgesproken geur, zoals tabak of cannabis.

Bronmateriaal

"Coffee addicts really do wake up and smell the coffee" - University of Portsmouth

Afbeelding bovenaan dit artikel: unsplash-logoMike Kenneally

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd