Koffie verkleint mogelijk kans op depressie

Twee kopjes koffie per dag verkleinen mogelijk de kans op depressie aanzienlijk. Tenminste: voor vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 50.000 Amerikaanse verpleegsters. Iets meer dan 2600 proefpersonen kregen last van depressies. Opvallend genoeg dronken veel van de dames met een depressie geen of weinig koffie.

Kans
Vrouwen die dagelijks twee of drie kopjes koffie dronken, hadden in vergelijking met vrouwen die wekelijks één kopje koffie of minder dronken, een vijftien procent kleinere kans op een depressie. Vrouwen die vier kopjes koffie per dag of meer dronken, zagen hun kans op een depressie zelfs met twintig procent dalen.

WIST U DAT…

…er een slimme mok is die ervoor zorgt dat uw koffie nooit meer afkoelt?

Invloed
De dames die veel koffie dronken, bleken ook vaker te roken en alcohol te drinken. Ook gingen ze minder vaak naar de kerk en deden ze minder vaak vrijwilligerswerk. Bovendien was het minder waarschijnlijk dat vrouwen uit deze groep last hadden van een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Maar zelfs nadat de onderzoekers al die factoren in hun studie hadden meegenomen, bleek de invloed van koffie op depressies nog overeind te blijven, zo is in het blad Archives of Internal Medicine te lezen.

Hoe koffie die invloed uitoefent, is onduidelijk. Mogelijk is cafeïne een belangrijke speler. Dit stofje geeft immers energie en een goed gevoel. Nader onderzoek moet echter uitwijzen hoe het komt dat koffiedrinkers minder vaak depressief zijn. Of koffie de oorzaak is, moet ook nog blijken, zo onderstrepen de onderzoekers. Het kan ook dat mensen die depressief zijn gewoon minder koffie drinken. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van slapeloosheid en hun klachten door koffie alleen maar verergeren.

Bronmateriaal

"Coffee may prevent depression, scientists say" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door doug88888 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd