Koffie verkleint kans op prostaatkanker

Onderzoek toont aan dat mannen die zes of meer kopjes koffie per dag drinken een 20 procent kleinere kans hebben op prostaatkanker.

Ook is de kans dat zij een zeer agressieve vorm van de kanker ontwikkelen (eentje die zich naar anderen delen van het lichaam kan verplaatsen) tot wel zestig procent kleiner. Ook mannen die slechts drie kopjes koffie per dag drinken, bleken daar baat bij te hebben. Zij verkleinden de kans op een dodelijke variant van prostaatkanker met dertig procent.

Studie
De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 48.000 Amerikaanse mannen. De heren gaven tussen 1986 en 2006 aan hoeveel koffie ze dronken. In deze periode kregen 5035 proefpersonen prostaatkanker – de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen – en 642 mannen stierven aan de ziekte.

WIST U DAT…

Oorzaak
Het is onduidelijk welk stofje in de koffie prostaatkanker op afstand houdt. Cafeïne lijkt geen rol te spelen, want zowel koffie met als zonder cafeïne verkleint de kans op prostaatkanker. Het is mogelijk dat een onbekende stof in koffie beschermt tegen de kanker.

Wetenschappers benadrukken dat mannen het onderzoek niet moeten aangrijpen om hun koffieconsumptie flink te verhogen. Koffie kan – zeker in grote hoeveelheden – ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bovendien zijn er enkele studies die geen verband hebben gevonden tussen koffie en prostaatkanker. Nader onderzoek is dan ook noodzakelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door Ballistik Coffee Boy (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd