Koffie verkleint kans op borstkanker

Wetenschappers hebben ontdekt dat vijf kopjes koffie per dag de kans dat vrouwen na hun 50e borstkanker krijgen flink verkleint.

Vrouwen die zoveel koffie nuttigden, bleken minder vaak kwaadaardige tumoren in hun borsten te ontwikkelen dan vrouwen die zelden koffie drinken. De koffie had alleen effect op een zeldzamere en moeilijk te behandelen variant van borstkanker: oestrogeenreceptor-negatief. De kans op deze aandoening werd door het nuttigen van koffie maar liefst vijftig procent kleiner.

WIST U DAT…

koffie na fastfood heel erg ongezond is?

Koffie
De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat over koffie de meest uiteenlopende dingen worden beweerd. Sommigen stellen dat het goed is. Anderen dat het slecht is. Maar deze onderzoeksresultaten lijken eenduidig. Uit een eerder Duits onderzoek kwam namelijk ook al naar voren dat koffie de kans op borstkanker kan verkleinen.

Effect
Hoe het komt dat koffie dit effect heeft, is onduidelijk. “Wij denken dat dit te maken kan hebben met hoe de koffie wordt verwarmd en hoe de bonen zijn gebruikt,” legt onderzoeker Jingmei Li uit.

Dat juist de oestrogeenreceptor-negatief zo goed op koffie reageert, is goed nieuws. Deze variant is namelijk veel agressiever en een stuk moeilijker te behandelen.

Het onderzoek verschijnt binnenkort op Breastcancer Research.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd