Koffie verkleint de kans op beroertes bij vrouwen

Vrouwen die dagelijks meer dan één kopje koffie naar binnen werken, hebben een 22 tot 25 procent kleinere kans op een beroerte dan vrouwen die helemaal geen of minder koffie drinken. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

De onderzoekers volgden 34.670 vrouwen (tussen de 49 en 83 jaar) gedurende iets langer dan tien jaar. En ze ontdekten dat een dagelijks bakkie met het oog op beroertes zeker geen kwaad kan.

Twijfels
Koffie is een zeer populair drankje, maar staat de laatste tijd ter discussie. De wetenschappers benadrukken dat hun studie laat zien dat koffie weldegelijk ook goed voor een mens kan zijn. “Sommige vrouwen vermijden het drinken van koffie, omdat ze denken dat het ongezond is,” weet onderzoeker Susanna Larsson. “Maar in feite wijst steeds meer onderzoek erop dat matige koffieconsumptie de kans op ziektes als diabetes, leverkanker en wellicht de beroerte verkleint.”

WIST U DAT…

Effect
De wetenschappers hielden in hun onderzoek ook rekening met andere factoren die invloed kunnen hebben op beroertes. Diabetes, roken en gebruik van alcohol bijvoorbeeld. Maar het effect van de koffie bleef overeind.

Cafeïne
In het onderzoek werd geen onderscheid gemaakt tussen koffie met en zonder cafeïne. De onderzoekers wijzen er echter op dat Zweedse vrouwen zeer weinig koffie zonder cafeïne drinken. Ze gaan er dan ook vanuit dat de effecten vooral op naam van de koffie met cafeïne mogen worden bijgeschreven. Hoe de koffie er precies voor zorgt dat vrouwen minder snel een beroerte krijgen, is onduidelijk. Wellicht gaat koffie ontstekingen tegen en neemt de oxidatieve stress af.

Het is nog te vroeg om massaal koffie te gaan drinken. Nader onderzoek is nodig om de resultaten te onderschrijven. Maar de vrouwen die graag een bakkie doen, hoeven zich bij matige consumptie waarschijnlijk niet al te veel zorgen te maken over hun gezondheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd