Koffie na fastfood? Een heel slecht idee!

Een kop koffie na een vette hap is geen goed idee. Die mix laat de bloedsuikerspiegel namelijk abnormaal stijgen, zo blijkt.

Wanneer een gezond mens een vette hap naar binnen werkt, zorgt dat al voor een flink hogere bloedsuikerspiegel. Als daar een kopje koffie tegenaan gegooid wordt, stijgt die bloedsuikerspiegel nog eens tot het dubbele. Daarmee is de bloedsuikerspiegel dan net zo hoog als die van mensen die het risico lopen op diabetes.

Suiker
Dat concluderen wetenschappers vandaag in het blad Journal of Nutrition. Verzadigde vetten zorgen ervoor dat ons lichaam de suikers minder goed uit het bloed kan halen. Als daar cafeïne bij komt, wordt dat nog lastiger. Het gevolg: er blijft teveel suiker in het bloed hangen. “En dat kan zijn tol eisen als het om onze organen gaat,” concludeert onderzoeker Marie-Soleil Beaudoin.

WIST U DAT…

…ingenieurs een trucje hebben bedacht om ervoor te zorgen dat koffie niet afkoelt?

Experiment
De onderzoekers lieten gezonde mannen één gram vet voor elke kilo die ze zwaar waren, nuttigen. Na zes uur kregen de heren een drankje met extreem veel suiker. Die mix pakte niet zo goed uit: de bloedsuikerspiegel was 32 procent hoger dan die van mannen die niet vet hadden gegeten.

Koffie
De onderzoekers herhaalden het experiment en vervingen het suikerdrankje nu door twee kopjes koffie. Deze koffie kregen de proefpersonen vijf uur nadat ze vet hadden gegeten. Een uurtje later dronken de proefpersonen ook nog een drankje met veel suiker. Het liet hun bloedsuikerspiegel met maar liefst 65 procent stijgen. “Dit laat zien dat het effect van een maaltijd met veel vet uren kan voortduren. Wat je als lunch eet, heeft invloed op de manier waarop je lichaam later die dag op voedsel reageert.”

Met name mensen die een risico lopen op diabetes type 2 of stofwisselingsziekten zouden op hun tellen moeten passen. Koffie vervangen door een kopje koffie zonder cafeïne is al een belangrijke verbetering. Minder vet eten helpt ook.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd