Koffie lijkt kans op huidkanker te verkleinen

Nieuw onderzoek wijst erop dat het drinken van koffie de kans op een veel voorkomende vorm van huidkanker – basaalcelcarcinoom – verkleint. Hoe meer koffie (met cafeïne) gedronken wordt, hoe kleiner de kans wordt.

Wetenschappers trekken die conclusie op basis van de Nurses’ Health Study. Voor deze studie worden sinds 1976 vele tienduizenden verpleegsters op de voet gevolgd. Ook haalden de onderzoekers gegevens uit de Health Professionals Follow-up: de mannelijke tegenhanger van de Nurses’ Health Study. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 112.897 proefpersonen. 22.786 ervan ontwikkelden basaalcelcarcinoom.

Dieet
De onderzoekers keken of er een verband was tussen het dieet van de proefpersonen en de kans op basaalcelcarcinoom. En zo ontdekten ze dat koffie invloed leek te hebben op deze vorm van huidkanker. Hoe meer mensen er van dronken, hoe kleiner de kans op huidkanker werd. Datzelfde gold voor andere bronnen van cafeïne (chocolade, thee en cola). Dat wijst erop dat cafeïne verantwoordelijk is voor de kleinere kans op huidkanker. “Dit zou in lijn zijn met eerder onderzoek onder muizen dat erop wijst dat cafeïne de vorming van tumoren in de huid kan voorkomen,” vertelt onderzoeker Jiali Han. Hij benadrukt dat meer onderzoek echter hard nodig is.

WIST U DAT…

…koffie harde werkers wel eens lui kan maken?

Melanoom
De onderzoekers keken ook of de inname van cafeïne invloed had op twee andere vormen van huidkanker: plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Ze troffen tussen die vormen van huidkanker en cafeïne echter geen verband aan. Dat wil niet zeggen dat het er niet is. Van de meer dan 112.000 proefpersonen kregen ‘slechts’ 1953 mensen plaveiselcelcarcinoom en ‘slechts’ 741 kregen de diagnose melanoom gesteld. “Het is mogelijk dat deze getallen niet afdoende zijn om een associatie met de koffieconsumptie op te merken.”

Hoewel alles erop wijst dat cafeïne beschermt tegen huidkanker is dat nog geen reden om buitensporig veel koffie te gaan drinken. “Ik zou niet aanraden om de koffieconsumptie op basis van dit onderzoek alleen te verhogen. Maar onze resultaten voegen basaalcelcarcinoom wel toe aan de lijst met aandoeningen waarop mensen een kleinere kans lopen als ze meer koffie drinken.” Op deze lijst staan ook diabetes type 2 en Parkinson.

Bronmateriaal

"Coffee Consumption Inversely Associated With Risk of Most Common Form of Skin Cancer" - AACR.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Javier Velazquez-Muriel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd