Koffie en thee verlagen kans op hartziekte

Wie regelmatig een kopje koffie of thee drinkt, heeft minder kans op hartaandoeningen. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht onder 37.000 Nederlanders. Gedurende een periode van dertien jaar werden de Nederlanders gevolgd.

Bijna 1.400 van de onderzochte mensen kreeg kransslagaderziekte. Het drinken van meerdere koppen thee per dag verlaagt de kans op kransslagaderziekte met ongeveer een derde. Het gaat hierbij om gewone, zwarte thee. Wie een tot vier koppen koffie per dag drinkt heeft 20 procent minder kans op kransslagaderziekte ten opzichte van mensen die minder dan een of meer dan vier koppen koffie per dag nuttigen.

Het drinken van koffie of thee heeft geen invloed op de kans op een beroerte.

Koffie- en theedrinkers hebben overigens opvallend verschillende leefstijlen. Het drinken van veel thee gaat samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. Die leven over het algemeen juist ongezonder. In het onderzoek werd hiermee rekening gehouden.

Goede effecten
Op Scientias.nl verschijnen vaker artikelen over de positieve effecten van koffie en thee. Zo maakt groene thee de tanden sterker en hebben rokers baat bij het drinken van groene thee. Daarnaast rekent groene thee af met depressies.

En staat u op met een kopje koffie? Dan wordt het risico dat u type 2 suikerziekte krijgt aanzienlijk kleiner. Wetenschappers vermoeden dat componenten als magnesium en antioxidanten verantwoordelijk zijn voor het verlaagde risco. Wat ook helpt: veel bewegen en gezond eten. Type 2 diabetes heeft vaak te maken met de levensstijl van mensen.

Bronmateriaal

UMC Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd