Koffie en groene thee verkleinen kans op beroerte

koffie en thee

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die regelmatig groene thee of koffie drinken een kleinere kans op een beroerte hebben. En die kans wordt nog kleiner wanneer zowel groene thee als koffie deel uitmaken van het dieet.

De onderzoekers volgden meer dan 83.000 Japanners gedurende gemiddeld dertien jaar. De proefpersonen waren tussen de 45 en 74 jaar oud en leden niet aan hart- of vaatziekten of kanker. De onderzoekers vroegen de proefpersonen naar hun consumptie van groene thee en koffie. En in de jaren die volgden werd elke keer gekeken hoe het met de proefpersonen was: of ze het ziekenhuis hadden bezocht, nog in leven waren (en zoniet: waar ze aan overleden waren) en of ze aan bepaalde ziektes waren gaan lijden.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer groene thee en koffie mensen drinken, hoe lager de kans op een beroerte is. Mensen die dagelijks zeker één kop koffie dronken hadden een twintig procent kleinere kans op een beroerte dan mensen die zelden koffie dronken. Proefpersonen die elke dag twee tot drie kopjes groene thee dronken, hadden een veertien procent kleinere kans op een beroerte. En mensen die minimaal vier kopjes dronken, hadden een twintig procent kleinere kans op een beroerte (wederom in vergelijking met mensen die zelden koffie of groene thee dronken). Mensen die dagelijks zeker één kop koffie of twee kopjes groene thee dronken hadden een 32 procent kleinere kans op intracerebrale hematomen (een bepaald type hersenbloeding waarbij een bloedvat openbarst en bloed in het brein terecht komt) in vergelijking met mensen die zelden koffie of groene thee nuttigden.

In andere landen

De onderzoekers wijzen erop dat thee en koffie wereldwijd – na water – de meest populaire dranken zijn. Dat suggereert dat deze resultaten ook in andere landen een rol spelen.

Kleine aanpassing
Zelfs wanneer de onderzoeker rekening hielden met de leeftijd, het geslacht en de levensstijl van proefpersonen bleef het verband tussen de beroerte en de consumptie van koffie en groene thee overeind. “Dit is het eerste grootschalige onderzoek dat het gecombineerde effect dat zowel groene thee als koffie op de kans op een beroerte hebben, bestudeert,” stelt onderzoeker Yoshihiro Kokubo. De studie wijst erop dat een kleine aanpassing in levensstijl – bijvoorbeeld dagelijks groene thee drinken – de kans op een beroerte aanzienlijk kan verkleinen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat groene thee verband houdt met een kleinere kans op sterfte door hartziekten. Het is echter voor het eerst dat er duidelijk bewijs is gevonden dat groene thee ook de kans op beroertes verkleint. Onduidelijk is nog hoe de thee dat precies doet. Mogelijk heeft het iets te maken met de catechines in thee. Deze stofjes gaan ontstekingen tegen. In koffie zitten stofjes die de kans op diabetes type 2 verkleinen en zo ook de kans op een beroerte doen dalen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de interactie tussen koffie en groene thee wellicht helpt om de kans op een beroerte te verkleinen.

Bronmateriaal

"Green tea, coffee may help lower stroke risk" - Heart.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd