Koelsysteem ISS weer op orde

NASA en cohorten kunnen opgelucht ademhalen. Het koelsysteem aan boord van het International Space Station functioneert weer naar behoren. De astronauten Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson (zie foto) legden gisteren tijdens een derde ruimtewandeling de laatste hand aan het sinds 31 juli door problemen omgeven koelsysteem.

De ruimtewandeling die gisteren plaatsvond, had eigenlijk 6.5 uur moeten duren, maar pas na zeven uur en twintig minuten konden de astronauten het werk neerleggen. Ze schroefden de nieuwe ammoniakpomp die het ISS op temperatuur moet houden vast en legden de nodige snoertjes en buisjes aan.

Donderdag
Na die derde ruimtewandeling kwamen dan eindelijk de verlossende woorden. “De pomp ziet er goed uit,” liet Mission Controle middels Oscar Koehler weten. Wheelock reageerde daarop met: “Ah, sweet!” Naar verwachting kan het koelsysteem aanstaande donderdag weer op volle kracht draaien.

Werk
Wheelock en Caldwell Dyson hoeven hun ruimtepak voorlopig nog niet in de kast te hangen. Er wacht hen nog een hoop werk. Zo moeten ze de oude pomp netjes opruimen en ervoor zorgen dat de bemanning die met de volgende shuttlevlucht meekomt een permanente opslagruimte zonder moeite kan aansluiten.

In totaal staan er nog twee shuttlemissies gepland en dan is het peperdure ruimtestation eindelijk af. In november stijgt de spaceshuttle Discovery op en in februari volgt Endeavour. Het Amerikaanse Congres wil daar graag nog een derde missie in de zomer van 2011 aan toevoegen, maar of dat lukt, is twijfelachtig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd