Koel hoofddeksel pakt slapeloosheid aan

Mensen die moeite hebben om ‘s avonds de slaap te vatten, doen er goed aan het hoofd koel te houden. Letterlijk. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een studie met 24 proefpersonen. De helft ervan had slaapproblemen. De andere helft niet.

Stofwisseling
De mensen met slaapproblemen kregen voor het slapengaan een plastic kap op hun hoofd. In die kap zat koud water dat ervoor zorgde dat het hoofd afkoelde en de stofwisseling van het brein vertraagd werd. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat deze methode slapeloosheid kon aanpakken. De onderzoekers wilden nu echter weten of nog kouder water een groter effect zou hebben.

WIST U DAT…

Opvallend
De resultaten zijn opvallend: de mensen met de slaapproblemen sliepen met de kap op hun hoofd net zo goed als de mensen die geen slaapproblemen hadden. Sterker nog: wanneer er heel koud water in de kap zat, sliepen de mensen met slaapproblemen zelfs sneller dan de anderen. De mensen die last hadden van slapeloosheid vielen dankzij de kap met zeer koud water na dertien minuten in slaap en brachten 89 procent van de tijd in bed ook slapend door. De mensen zonder slaapproblemen hadden zestien minuten nodig om in slaap te vallen en sliepen eveneens 89 procent van de tijd.

Het onderzoek is veelbelovend. Het laat namelijk zien dat slapeloosheid niet alleen maar met pillen en therapie kan worden opgelost. Blijkbaar zijn er ook gemakkelijkere manieren. Nader onderzoek onder meer mensen is noodzakelijk voordat de kap ook daadwerkelijk op de markt komt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Bill Kwok (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd