Koala’s brullen vrouwtjes naar zich toe

Ze zien er zo schattig uit, maar onderschat ze niet: er zit een enorm stemgeluid in de koala. En wetenschappers hebben nu ontdekt wat de koala’s met hun diep, grommend geluid proberen te bewerkstelligen. Ze gebruiken hun stem om vrouwtjes aan te trekken. Vrouwtjes kunnen aan de hand van de kreten weer bepalen of de man wel aantrekkelijk genoeg is.

De wetenschappers bestudeerden een groep wilde koala’s gedurende tien jaar. Zes mannetjes en zes vrouwtjes kregen een apparaatje waarmee hun bewegingen gevolgd konden worden. Ook werden de geluiden die de dieren maakten, opgenomen. Het is nogal een high-tech gebeuren, zo legt onderzoeker William Ellis uit. “We hebben mobiele telefoons op zonne-energie die elk half uur enkele minuten geluid opnemen en het uploaden naar een server. Zo kan ik horen hoeveel er geroepen wordt.”

Beweging
Al snel bleek er een verband te zijn tussen de bewegingen van de vrouwtjes en de kreten van de heren. “Als er meer geschreeuwd wordt, zien we een enorme toename in de beweging van vrouwtjes, dus het lijkt er echt op dat vrouwtjes op zoek gaan naar mannetjes.”

WIST U DAT…

Ver weg
Het is niet voor niets dat vrouwtjes op kreten afgaan en het verderop zoeken, zo denken de wetenschappers. Waarschijnlijk willen de dames zo inteelt voorkomen.

Size matters
Het onderzoek verklaart wellicht ook waarom de mannelijke koala’s veel groter zijn dan de vrouwtjes. Hoe groter het mannetje, hoe langer deze kan schreeuwen. Waarschijnlijk zijn de vrouwtjes dan ook in staat om aan de schreeuw van de heren af te luisteren hoe groot en dus hoe aantrekkelijk ze zijn.

Wat de heren precies communiceren, is nog onduidelijk. “Wat ze vocaal ook doen, het klinkt nogal complex. Jaren dachten we dat alleen het alfa-mannetje paarde en met zijn geluid veel vrouwtjes aantrok, maar het is niet één mannetje dat domineert, dus is het ook niet zo simpel als we dachten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd