Bang dat uw vriend of man er met die aantrekkelijke collega vandoor gaat? De wetenschap heeft nu ontdekt dat een hormoon dat kan voorkomen. Het knuffelhormoon oxytocine zorgt ervoor dat mannen met een vaste relatie op een afstandje blijven van vrouwen die ze aantrekkelijk vinden.
Het onderzoek suggereert dus dat het knuffelhormoon een belangrijke rol speelt in monogame relaties. Het lijkt trouw te promoten.
Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal mannen. Sommige mannen hadden al een flinke tijd een relatie. Andere mannen waren single. De onderzoekers dienden een deel van de proefpersonen met behulp van een neusspray oxytocine toe. De rest kreeg een placebo. Vervolgens werden ze benaderd door een vrouw die ze aantrekkelijk vonden. De vrouw bewoog zich naar de mannen toe en later van de mannen vandaan. De mannen moesten aangeven wanneer ze de afstand tussen zichzelf en de vrouw ideaal vonden en wanneer ze te dichtbij kwam en ze zich er ongemakkelijk bij voelden. De mannen die een vaste relatie hadden en oxytocine hadden toegediend gekregen, vonden in vergelijking met mannen die een placebo kregen een grotere afstand tussen hen en de aantrekkelijke vrouw prettiger. Op de mannen die single waren, had oxytocine geen enkel effect.
Verrassend
De resultaten zijn best verrassend, zo vertelt onderzoeker René Hurlemann, van de universiteit van Bonn. “Omdat oxytocine ervoor zorgt dat mensen meer vertrouwen krijgen in anderen, verwachtten we dat mannen de vrouw onder invloed van het hormoon dichterbij zouden laten komen, maar het tegenovergestelde gebeurde.” Overigens vonden mannen die het hormoon toegediend hadden gekregen de vrouw nog steeds even aantrekkelijk als de mannen die een placebo kregen. Ook maakte het niet uit of de vrouw de mannen aankeek of haar blik afwendde en of de vrouw op de mannen afkwam, of de mannen op haar afkwamen.
Man
In een tweede experiment werd de vrouw vervangen door een man. Maar nu behielden mannen onder invloed van oxytocine in vergelijking met mannen die een placebo kregen geen grotere afstand tussen zichzelf en de man.
De prairiewoelmuis
“Uit eerder onderzoek onder prairiewoelmuizen bleek al dat oxytocine van cruciaal belang was voor monogamie en trouw,” vertelt Hurlemann. “Nu voorzien we ons van het eerste bewijs dat oxytocine een soortgelijke rol speelt onder mensen.”
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt geproduceerd in ons brein, in de hypothalamus en versterkt sociale banden tussen mensen. Zo speelt het hormoon bijvoorbeeld een cruciale rol bij de geboorte van een kind: oxytocine zorgt er dan mede voor dat ouders en kind een band krijgen. Ook tussen twee geliefden kan oxytocine de band versterken.