Knuffelhormoon vergemakkelijkt hypnose

Onderzoek toont aan dat mensen die moeilijk onder hypnose te krijgen zijn, met behulp van oxytocine veel gemakkelijker te hypnotiseren zijn.

Onderzoeker Richard Bryant verzamelde veertig mannen waarvan al was gebleken dat ze moeilijk te hypnotiseren waren. Negentien mannen kregen een neusspray met daarin oxytocine: het knuffelhormoon. Dit hormoon is nauw betrokken bij het vormen van banden tussen mensen. De andere mannen ontvingen een placebo.

WIST U DAT…

…oxytocine ook grenzen heeft?

Gemakkelijker
Vervolgens werden de heren gehypnotiseerd. Van de mannen die oxytocine toegediend hadden gekregen waren er acht opeens relatief gemakkelijk te hypnotiseren. In de controlegroep – de mannen die het placebo kregen – waren dat slechts drie mannen.

Vertrouwen
Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat oxytocine hypnose gemakkelijker maakt. Waarschijnlijk komt dat doordat het hormoon ervoor zorgt dat mensen meer vertrouwen hebben in de hypnotiseur.

Het onderzoek kan wel eens van groot belang zijn voor de medische wereld. Uit andere onderzoeken is namelijk gebleken dat mensen die voor een operatie lokaal verdoofd en gehypnotiseerd werden minder pijn ervoeren en ook minder lang in het ziekenhuis hoefden te blijven. Met oxytocine kunnen mogelijk ook mensen die niet zo gemakkelijk te hypnotiseren zijn, baat hebben bij hypnose.

Bovenstaande foto is gemaakt door Lauren Hammond (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd