Knuffel laat jong konijntje groeien

Jonge konijntjes knuffelen elkaar om warm te blijven. En met die knuffels bespoedigen ze hun groei, zo blijkt.

Jonge konijntjes concurreren met elkaar als het gaat om voedsel. Maar wanneer ze warm moeten blijven, slaan ze de handen ineen en werken ze samen. Ze kruipen dan allemaal heel dicht bij elkaar. Het lijkt dan wel één grote groepsknuffel.

WIST U DAT…

…pinguïns de wave doen om warm te blijven?

Onderzoekers vroegen zich af hoe belangrijk deze actie was. Wat leverde deze knuffel de dieren op? Om dat uit te zoeken, verzamelden de onderzoekers een aantal konijnen van nog geen vijf dagen oud en zetten ze in groepjes van zes of twee bij elkaar. Enkele konijntjes werden ook in hun eentje in een hok gezet. De onderzoekers bestudeerden zo de warmte van de konijntjes en het verlies van warmte.

Wanneer het koud werd, kropen de konijntjes voor zover dat mogelijk was tegen elkaar aan. En die knuffel miste zijn uitwerking niet, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. De konijnen houden elkaar warm en hoeven individueel weinig zeilen bij te zetten om op temperatuur te blijven. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om te groeien en zo snel mogelijk op eigen benen te staan.

Bronmateriaal

"Private Heat for Public Warmth: How Huddling Shapes Individual Thermogenic Responses of Rabbit Pups" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jonathan Bliss (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd