Knappe politicus krijgt meer zendtijd

Nieuw onderzoek toont aan dat knappe politici sneller op tv worden gevraagd. Op de radio of in kranten hebben ze die voorsprong niet.

De onderzoekers trekken die conclusie na een uitgebreide studie. Ze verzamelden de officiële foto’s van leden van het Amerikaanse Congres. Ze kozen ervoor om informatie uit het jaar 2007 te gebruiken. Dat is niet zomaar: in dit jaar waren de verkiezingen nog ver weg en hadden die in ieder geval geen invloed op de aandacht die politici kregen. Politici die president wilden worden of om andere redenen vanzelfsprekend al meer aandacht in de pers kregen, werden buiten beschouwing gelaten.

Foto’s
De wetenschappers legden de foto’s aan meer dan 460 Israëlische studenten voor en lieten de studenten de aantrekkelijkheid van de leden van het Congres vaststellen. Ze kozen voor Israëliërs, omdat zij de leden van het Congres niet kenden en dus enkel op uiterlijk af zouden gaan. Om er zeker van te zijn dat de Israëliërs op dezelfde manier over aantrekkelijkheid dachten als de Amerikanen, kregen ook dertig Amerikanen de foto’s voorgelegd. Er bleken geen verschillen te zijn tussen wat een Amerikaan of Israëliër aantrekkelijk vond.

WIST U DAT?

…politici kunnen antwoorden zonder antwoord te geven? En dat doen ze zo!

Zendtijd
Daarna keken de onderzoekers hoe vaak quotes van de leden van het Congres in de media terug te vinden waren. Ze keken zowel naar nationale televisiezenders als naar alle nieuwsprogramma’s van de NPR (radio). Ook keken ze hoe vaak quotes terugkwamen in de krant USA Today.

Vaker op tv
Politici die eerder door de studenten als aantrekkelijk waren bestempeld, bleken veel vaker op tv te verschijnen. Sterker nog: hoe aantrekkelijker de politicus, hoe vaker deze zendtijd kreeg, zo concluderen de onderzoekers in hun paper. Dat effect bleek echter niet op te gaan voor kranten en radioprogramma’s. Overigens is knapheid niet de belangrijkste factor die bepaalt hoeveel zendtijd een politicus krijgt. Activiteit is de belangrijkste factor: hoe actiever, hoe meer aandacht. Daarna blijkt de grootte van de staat die het Congreslid vertegenwoordigt het meest invloedrijk te zijn. En daarna komt het uiterlijk.

Maar waarom krijgen knappe politici meer zendtijd? De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Journalisten zouden denken dat hun kijkers graag knappe mensen zien. Ze werken dan ook graag met knappe politici, omdat ze zo de aandacht van de kijker denken vast te kunnen houden.

Bronmateriaal

"Attractive politics" - Haifa.ac.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Noclip (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd