Knappe mensen zijn gelukkiger en rijker

Eindelijk is het dan ook wetenschappelijk bewezen: knappe mensen zijn gelukkiger dan minder aantrekkelijke types. De belangrijkste reden? Omdat ze beter verdienen.

Wetenschapper Daniel Hamermesh van de universiteit van Texas stelde in een eerder onderzoek al vast dat knappe mensen meer verdienden en knappere en rijkere partners hadden dan mensen die gezegend waren met een iets minder knap uiterlijk. Er bleef bij hem na dat onderzoek echter nog één grote vraag hangen: waren de knappe mensen ook gelukkiger?

Ja
Het antwoord is ‘ja’, zo blijkt uit zijn nieuwe onderzoek waarvoor hij Amerikaanse, Canadese, Duitse en Britse studies bestudeerde. Zowel knappe mannen als vrouwen, ongeacht hun culturele achtergrond, zijn over het algemeen gelukkiger dan de minder knappe types. En dat heeft vooral te maken met het feit dat knappere mensen ook rijker zijn.

WIST U DAT…

trotse mannen het aantrekkelijkst zijn?

Inkomen
“Schoonheid maakt gelukkig,” stelt Hamermesh. Bij vrouwen is dat effect ietsje directer dan bij mannen. “Voor een vrouw is het belangrijk om over straat te lopen en er goed uit te zien. (…) Voor een man is het verband tussen schoonheid en geluk niet zo direct.” Maar indirect is het verband ijzersterk. “Het levert je een knappere vrouw, een vrouw die beter verdient en heel belangrijk, extra inkomsten op.”

De knapste mensen waren over het algemeen tien procent gelukkiger dan de minst aantrekkelijke mensen, zo is in het onderzoek te lezen. Het lastige met ‘knap zijn’ is echter dat mensen het zijn of niet. Er is weinig aan te veranderen, zo stelt Hamermesh. “Ik weet dat al die cosmetische mensen en mensen uit de kledingindustrie zeggen dat ze je mooier kunnen maken, maar daar is geen bewijs voor. Het helpt niet. De schoonheid wordt voor een enorm deel bepaald door de vorm van het gezicht, de symmetrie en hoe dat met de rest samenhangt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd