Knap van Rudolf: rendieren kunnen slapen én herkauwen tegelijk

Rendieren kunnen hun voedsel herkauwen terwijl ze een dutje doen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek waarbij wetenschappers hebben gekeken naar de hersengolven van de dieren terwijl ze herkauwen. Hierdoor hoeven ze vooral tijdens de zomer veel minder te slapen, waardoor ze bijna non-stop eten kunnen verzamelen voor de winter.

Wetenschapper Melanie Furrer heeft meegewerkt aan het onderzoek. Ze laat weten: “Hoe meer rendieren herkauwen, hoe minder slaap ze nodig hebben. We zijn van mening dat het efficiënt is voor rendieren om tijd te besparen door zowel te slapen als te eten, vooral gedurende de zomermaanden.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Current Biology.

Festijn tijdens de zomer
De zomermaanden zijn extra belangrijk voor rendieren, aangezien ze gedurende deze periode vrijwel onafgebroken moeten grazen om zich optimaal voor te bereiden op de winter, wanneer er minder voedsel voorhanden is. Hierdoor zijn rendieren in de zomer aanzienlijk actiever dan in de winter. Toch blijkt uit het onderzoek dat ze in de zomer net zoveel uitrusten als in de winter. Op een doorsnee dag besteden ze 5,4 uur aan niet-REM slaap, 0,9 uur aan REM-slaap en zijn ze 2,9 uur aan herkauwen. “Het feit dat rendieren net zoveel slapen in de zomer als in de winter suggereert dat ze dus andere strategieën hebben ontwikkeld waarmee ze beter met hun gelimiteerde slaaptijd om kunnen gaan,” vertelt Furrer.

Hersengolven
Het onderzoek wijst nu dus uit dat dit inderdaad waar is: rendieren lijken te kunnen slapen terwijl ze herkauwen. De wetenschappers hebben dit onderzocht door te kijken naar hun hersenactiviteit. Hiervoor hebben ze EEG-opnames gemaakt van rendieren in een gecontroleerde omgeving: een stal in Tromsø waarbij ze de temperatuur en lichten automatisch konden besturen. Als voorbereiding op het experiment zorgden de wetenschappers ervoor dat de dieren een slaapachterstand opbouwden. Tijdens het verzamelen van de resultaten viel het de wetenschappers op dat de rendieren vergelijkbare hersengolven vertoonden tijdens zowel niet-REM slaap als het herkauwproces. Wat bleek: de rendieren waren hun slaapachterstand aan het inhalen terwijl ze aan het herkauwen waren.

Vervolgonderzoek
Voor een eventueel vervolgonderzoek willen de onderzoekers kijken naar het verschil tussen een rendier dat wakker is tijdens het herkauwen en een rendier dat aan het slapen is. Ze zijn van plan dit onderzoek in het natuurlijke leefgebied van de rendieren uit te voeren. “We willen ook graag naar jonge rendieren kijken,” legt Furrer uit. “We weten dat jonge kinderen en baby’s veel meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Het zou dan ook interessant zijn om te kijken naar het slaapgedrag van jonge rendieren.” Alhoewel mensen multitasken nog wel moeilijk vinden, gebruiken rendieren het al een lange tijd om hun schoonheidsslaapje tijdens het middageten te houden. Is dat eens even handig.

Bronmateriaal

"Reindeer sleep while chewing their cud" - University of Zurich
Afbeelding bovenaan dit artikel: Mats Lindberg from Getty Images Pro (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd