Knalgele kikker ontdekt in het Andesgebergte

kikker

Wetenschappers hebben een knalgele kikker ontdekt in het Andesgebergte in Peru. Zij melden deze ontdekking in het wetenschappelijke journaal ZooKeys. Het diertje heeft de naam Telmatobius ventriflavum gekregen.

Het Latijnse venter betekent ‘buik’, terwijl flavus ‘geel’ betekent. Dit is zeer toepasselijk, want de buik van de kikker is knalgeel.

De Telmatobius ventriflavum
De Telmatobius ventriflavum
De Telmatobius ventriflavum behoort tot de familie Telmatobiidae. Er zijn meer dan zestig soorten die behoren tot deze familie. Ze leven in delen van Zuid-Amerika en worden al jaren met uitsterven bedreigd. Volgens wetenschappers leeft er geen Telmatobius meer in Ecuador, terwijl de familie daar vroeger wel voorkwam. De afname heeft voornamelijk te maken met de besmettelijke schimmelziekte chytridiomycosis.

Het is opvallend dat de kikker nu pas is ontdekt. Het gebied in Peru is de afgelopen tijd namelijk door veel wetenschappers bezocht. “Dit laat zien dat er nog veel te ontdekken is, zelfs in bekende gebieden”, vindt studieleider dr. Alessandro Catenazzi van de universiteit van Zuid-Illinois.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd