Knaagdier met varkensneus ontdekt op Sulawesi

knaagdier

Onderzoekers hebben in Indonesië een knaagdier ontdekt dat in niets lijkt op de knaagdieren die we kennen.

Het knaagdier heeft uitzonderlijk lange snijtanden, heel grote oren (in vergelijking met de rest van zijn lijf) en heel lange schaamharen. Zijn neus doet een beetje denken aan de neus van een varken. De achterpoten van het knaagdier zijn lang, wat suggereert dat deze al hoppend door het leven gaat. Het knaagdier eet voornamelijk aardwormen en larven van kevers.

“We hadden nog nooit zoiets gezien,” vertelt onderzoeker Jake Esselstyn, één van de ontdekkers van de nieuwe soort. “Het was overduidelijk een nieuwe soort.” Esselstyn en zijn collega Kevin Rowe hebben het knaagdier de naam Hyorhinomys stuempkei gegeven. Het knaagdier behoort niet alleen tot een heel nieuwe soort, maar ook tot een heel nieuw geslacht.

H. stuempkei woont op Sulawesi, een bergachtig eiland van Indonesië. “Sulawesi is groot en een groot deel ervan is nog niet eerder onderzocht, zeker de hoger gelegen gebieden niet,” vertelt Esselstyn. De onderzoekers vermoedden dan ook wel dat ze op dit eiland op verrassingen konden stuiten. “Maar de mate waarin de nieuwe dieren vernieuwend zijn, is verbazingwekkend. De organismen zijn niet subtiel anders, maar echt radicaal anders.” H. stuempkei is daar een mooi voorbeeld van.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd