Klussen in de ruimte: nieuwe module voor ISS

Astronauten zijn bezig een geheel nieuwe moduleaan het ISS te bevestigen. De module heeft de naam Tranquility gekregen en wordt met een grote robotarm aan het ISS bevestigd. Astronauten van de Endeavour hielden de klus tijdens hun eerste ruimtewandeling in de gaten. Aan Tranquility zit de Cupola: een kamer met 360 graden zicht.

In totaal zijn er nog twee ruimtewandelingen nodig om de werkzaamheden af te ronden. Nicholas Patrick en Robert Behnken – de astronauten van Endeavour maakten de eerste ruimtewandeling van hun missie met grote snelheid. Ze lagen op een bepaald moment maar liefst een uur voor op schema en konden daardoor nog wat extra klusjes doen.

De module heeft zo’n 400 miljoen dollar gekost. Het uitzicht vanuit de Cupola wordt mede mogelijk gemaakt door zeven ramen. Eén daarvan is het grootste raam dat ooit de ruimte in is gezonden. Afgelopen nacht zijn de astronauten getuige geweest van de plaatsing van de module. Nadat de robotarm klaar was, hebben zij alle kabels met succes kunnen aansluiten, zodat de module verwarmd wordt.

Volgende week kunnen de luiken van de ramen worden gehaald. In de nieuwe kamer komen trainingsapparaten, een toilet en de nodige levensvoorzieningen te staan. Volgens NASA zal het observatiedek de kwaliteit van leven in het ISS vergroten.

Astronauten koppelen de module aan het ISS. Foto: AP/NASA
Astronauten klussen terwijl ze over Australië bewegen. Foto: AP/NASA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd