Wetenschappers hebben ontdekt dat zich onder het ijs op Groenland een kloof van minstens 750 kilometer lang bevindt. Op sommige plekken is de kloof 800 meter diep. De kloof – die langer is dan de Grand Canyon – zou nog stammen uit de tijd waarin Groenland werkelijk groen was.
De onderzoekers ontdekten de kloof mede met behulp van NASA’s Operation IceBridge. Tijdens deze missie werden vanuit de lucht radiogolven op Groenland afgevuurd. Deze reisden door het ijs, om vervolgens het land onder Groenland aan te tikken en weer terug te kaatsen. Door te meten hoe lang radiogolven erover deden om het land te bereiken en weer naar de bron terug te keren, konden de onderzoekers berekenen hoe groot de afstand tussen de plek waar de radiogolven vandaan kwamen en de plek waar deze op afketsten waren. Door grote hoeveelheden radiogolven op verschillende plekken op Groenland af te vuren, kon dus een beeld verkregen worden van het landschap onder het ijs.
Enorme kloof
Zo stuitten de onderzoekers op een kloof die zich van het centrum van Groenland tot in het noorden (net onder de Petermann-gletsjer) uitstrekt. “Het is best opmerkelijk dat een kanaal ter grootte van de Grand Canyon in de 21e eeuw onder het ijs van Groenland wordt ontdekt,” vindt onderzoeker Michael Studinger. “Het laat zien hoe weinig we nog steeds maar weten over het landschap onder grote continentale pakken ijs.”
Belangrijke rol
Waarschijnlijk speelt de ontdekte kloof een belangrijke rol op Groenland. De onderzoekers vermoeden dat deze subglaciaal smeltwater van het binnenland van Groenland naar de randen van het dikke pak ijs brengt.
Rivieren
De kloof bevindt zich vandaag de dag dus onder een dik pak ijs, maar dat was ooit wel anders. De onderzoekers denken dat de kloof zo’n vier miljoen jaar geleden het thuis van een enorm rivierensysteem was. Die rivieren brachten water van het binnenland naar de kust.
“Deze ontdekking laat zien dat de aarde nog niet al haar geheimen heeft prijsgegeven,” vertelt onderzoeker David Vaughan. “Een 750 kilometer lange kloof die miljoenen jaren onder het ijs bewaard is gebleven, is op zichzelf al een adembenemende vondst, maar dit onderzoek heeft ook belangrijke implicaties voor ons begrip van Groenlands verleden.” En toekomst. “Het pak ijs dat zich hier bevindt, draagt bij aan de stijging van de zeespiegel en dit onderzoek kan ons helpen om huidige veranderingen in de juiste context te plaatsen.”