Klokkijken in uw haar

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat vijf haren van het hoofd of drie haren uit de baard genoeg zijn om te kunnen zien hoe het met iemands biologische klok staat. Ons ritme wordt namelijk gehandhaafd door een aantal genen en zij maken RNA-moleculen aan. Door deze in het haar op te sporen, kan gekeken worden of de biologische klok ‘gelijk loopt’.

De biologische klok regelt ons slaappatroon, de hormoonproductie, het immuunsysteem en het herstel van weefsel. Daglicht zorgt er normaal gesproken voor dat deze klok gelijk blijft lopen.

Slaap
Er zijn echter mensen wiens klok niet helemaal klopt. Hun ritme is verstoord en dat resulteert in slaapproblemen die op hun beurt weer diverse ziektes met zich mee kunnen brengen. Vanaf nu is het relatief gemakkelijk om een verstoorde biologische klok te herkennen: een blik op de haren is genoeg.

Experiment
De onderzoekers probeerden het uit op werknemers die drie weken lang wisselden van dienst: de ene keer werkten ze ‘s nachts, de andere keer overdag. Hun slaappatroon veranderde daardoor, maar de haren lieten zien dat de biologische klok zich daarop aanpaste.

Volgens onderzoeker Makoto Akashi toont de test aan dat het ritme en de biologische klok gemakkelijk kunnen worden bestudeerd. Een verstoord ritme of een ziekte die daaruit voortvloeit, moet nu relatief snel kunnen worden opgespoord.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd