Klimaatverandering zet Japanse beer aan tot aanval

  Het afgelopen jaar is het aantal aanvallen door beren in Japan flink opgelopen. Tussen april en september doodde de Japanse beer zeker vier mensen. Nog eens tachtig mensen raakten gewond. Wetenschappers denken wel te weten waarom de beren de Japanse dorpen en steden intrekken: honger, ingegeven door klimaatverandering.

  Japan heeft het afgelopen jaar te maken gehad met extreme hitte. Daardoor komen de beren moeilijk aan hun zo geliefde voedsel: noten. De honger drijft hen richting de dorpen en steden. In sommige gebieden is het probleem juist omgekeerd: de mens pikt er steeds meer land in, waardoor regelmatig botsingen tussen het dier en de mens ontstaan.

  Niet alleen aan de kant van de mens vallen er doden. Er zijn op het eilandje Hokkaido alleen al zo’n 400 beren doodgeschoten. En in de regio Fukushima hebben de Japanners 150 beren gedood nadat deze het bewoonde gebied introkken.

  Er leven enorm veel beren in Japan. Alleen op het eerder genoemde eilandje Hokkaido zouden al zo’n 1800 tot 3600 exemplaren leven. Dat de één meter hoge dieren nu steeds dichterbij komen, is dan ook zorgwekkend. Voor de mensen zonder geweer in de aanslag heeft de Japanse overheid maar één tip: kijk de beer in de ogen, begin langzaam van hem vandaan te lopen en ren nooit.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd