Klimaatverandering verergert en creëert allergieën

Door de verandering van het klimaat begint de lente eerder. Onduidelijk was of het pollenseizoen ook enkel iets eerder zou beginnen of ook langer zou duren. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het laatste waarschijnlijk het geval is. En het betreft geen toekomstmuziek: de veranderingen voltrekken zich nu al. Slecht nieuws en niet alleen voor mensen met allergieën…

De wetenschappers richtten zich op één plantensoort en bestudeerden de pollen ervan. Ze ontdekten dat de pollen in sommige gebieden gedurende langere perioden dan normaal de dienst uitmaakten. Maar in andere gebieden was dat juist weer niet aan de orde.

Langer
Om te kijken hoe de pollen zich de afgelopen jaren ontwikkeld hadden, verzamelden de onderzoekers de metingen die op diverse plaatsen in de Verenigde Staten en Canada gedaan waren en legden deze naast hun eigen observaties. Ze ontdekten dat het pollenseizoen de afgelopen jaren al flink verlengd was. Zo waren er plaatsen waar het seizoen in bijna vijftien jaar tijd dertien dagen langer was geworden. Andere plaatsen hadden zelfs een pollenseizoen dat 27 dagen langer duurde. “Ik was verbaasd dat het zo sterk was,” merkt onderzoeker Lewis Ziska op. “Ik dacht dat we iets relatief zwaks zouden zien, maar ik was verbaasd dat we zelfs in de laatste decennia verschillen zagen.”

WIST U DAT…

…smeltend permafrost de klimaatverandering versnelt?

Noorderbreedte
Opvallend genoeg wordt het pollenseizoen met name langer op noordelijkere breedtes: zo vanaf 44 graden noorderbreedte. Dat is in lijn met de voorspellingen die klimaatmodellen eerder al opleverden. Naar verwachting gaat het in noordelijke gebieden minder vaak vriezen en laat de eerste vorst in het najaar of de winter langer op zich wachten.

Een langer pollenseizoen is niet alleen vervelend voor mensen die een allergie hebben. Ook mensen die op dit moment nog geen allergie hebben, kunnen er nu gemakkelijker één oplopen. “We weten dat blootstelling aan pollen ziektes verergert en mensen die nog niet allergisch zijn gevoeliger maken,” vertelt onderzoeker Patrick Kinney. “Dus meer blootstelling is slecht.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd