Klimaatverandering verandert mogelijk akoestiek van de oceanen

Nieuw onderzoek wijst erop dat klimaatverandering er indirect voor zorgt dat de akoestiek van de oceanen verandert: geluiden met een lage frequentie reizen in de toekomst mogelijk tot wel twee keer zo ver.

Door klimaatverandering wordt oceaanwater zuurder. En dat doet iets met de mate waarin water in staat is om geluiden door te geven. Met name geluiden met een lage frequentie kunnen in zuurder oceaanwater veel verder reiken. Neem bijvoorbeeld het geluid van walvissen. Hun kreten reiken tegen het jaar 2100 mogelijk wel twee keer zo ver als nu het geval is.

In het Krijt
Het is niet voor het eerst dat de oceaan zo verandert. “We noemen het het Krijt Akoestische Effect, omdat verzuring van de oceanen door klimaatverandering ons terug lijkt te leiden naar dezelfde akoestische omstandigheden in de oceanen die 110 miljoen jaar geleden, in de tijd van de dinosaurussen speelden,” vertelt onderzoeker David G. Browning.

300 miljoen jaar geleden
Zo’n 300 miljoen jaar geleden waren de oceanen qua transmissie van geluiden met een lage frequentie vergelijkbaar met nu. Maar de transmissie verbeterde toen de oceanen zuurder werden en bereikte een hoogtepunt zo’n 110 miljoen jaar geleden, toen geluiden met een lage frequentie het verst reikten.

Of de geschiedenis zich echt gaat herhalen, zal moeten blijken. Maar het kan zeker geen kwaad om rekening te houden met zo’n scenario, legt Browning uit. “Het is iets wat we moeten overwegen om ons begrip van geluiden in de omgeving van zeedieren en het effect dat menselijke activiteiten daar op hebben, te vergroten.”

Bronmateriaal

"Dinosaur-era acoustics: Global warming may give oceans the 'sound' of the Cretaceous" - American Institute of Physics (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd