‘Klimaatverandering heeft nu al een enorme impact op de wereld’

Er is maar weinig aandacht voor de impact die klimaatverandering nu al op de wereld heeft. Onterecht, want die impact is enorm, zo stellen onderzoekers.

Wetenschappers van de University of California (Berkeley) tonen middels een analyse van 100 wetenschappelijke studies aan dat het wereldwijde klimaat nu al een grote impact heeft op het wel en wee op aarde. “Er is zoveel aandacht voor de toekomstige effecten van klimaatveranderingen dat ontberingen die ons vandaag door het klimaat worden opgelegd genegeerd worden,” stelt onderzoeker Solomon Hsiang. En dat terwijl de ontberingen van vandaag van hetzelfde kaliber zijn als die in 2050 of 2100. “Als we deze problemen vandaag oplossen, heeft iedereen daar wat aan, zowel mensen van deze generatie als de volgende generatie.”

Meer conflicten
De onderzoekers keken onder meer naar de impact die het huidige klimaat heeft op de economie, landbouw, handel, geweld, migratie en energie. En hun studie liegt er niet om. Zo blijken hoge temperaturen ervoor te zorgen dat conflicten in Sub-Saharisch Afrika met 29 procent toenamen. Daarnaast zorgen hoge temperaturen ervoor dat de snelheid waarmee de wereldwijde economie groeit elk jaar 0,25 procentpunten afneemt.

Bewust
Het is eigenlijk verrassend dat we ons daar tot voor kort niet van bewust waren. “Mensen zijn zo gewend geraakt aan warme dagen – aangezien deze zo vaak voorkomen – dat ze nooit nadenken over wat deze dagen voor gevolgen hebben. Maar als mensen andere technologieën gaan gebruiken of hun leven anders gaan organiseren om zich aan het klimaat aan te passen, word het misschien wel beter.”

Volgens de onderzoekers wordt het tijd dat we uitzoeken waarom sommige populaties geen maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van klimaatveranderingen. Onderschatten overheden het probleem? Of is het een kwestie van te weinig financiële middelen? En wat moet er gebeuren om deze populaties toch zover te krijgen dat ze zich tegen klimaatverandering gaan wapenen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd