Klimaatverandering lijkt de Winterspelen de kop te kosten

Kunnen we in de toekomst nog wel Winterspelen organiseren? Nieuw onderzoek suggereert dat het lastig zal worden. De meeste steden die in het verleden gastheer waren van de Winterspelen zullen tegen het eind van deze eeuw te warm zijn om de Winterspelen te kunnen organiseren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Waterloo. De gemiddelde temperatuur overdag, in februari blijkt in alle steden die de Winterspelen ooit verwelkomden geleidelijk aan te zijn gestegen. En modellen suggereren dat die stijging doorzet. “Steeds minder traditionele wintersportoorden zullen in een warmere wereld in staat zijn om de Olympische Winterspelen te organiseren,” concludeert onderzoeker Daniel Scott.

Sotsji
Tegen het midden van deze eeuw zal het naar verwachting niet langer mogelijk zijn om de Winterspelen te organiseren in Squaw Valley (Verenigde Staten), Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) en Sotsji (Rusland). Simpelweg omdat het onbetrouwbare locaties zijn geworden: er kan niet gegarandeerd worden dat er genoeg sneeuw en ijs te vinden is. Tegen het eind van deze eeuw zouden nog maar zes van de gebieden waar ooit de Winterspelen georganiseerd zijn, geschikt zijn om de Winterspelen te organiseren.

WIST U DAT…

…de meeste wetenschappers het er over eens zijn dat de mens deze klimaatverandering veroorzaakt?

Natuurijs
Dat de Winterspelen nu al moeilijker te organiseren zijn, moge duidelijk zijn, stelt onderzoeker Robert Steiger. “Vandaag de dag kun je je moeilijk voorstellen dat het gevarieerde programma van de Winterspelen enkel op natuurijs en echte sneeuw wordt afgewerkt.” Tijdens de eerste decennia van de Winterspelen was dat echter heel normaal.

De onderzoekers erkennen dat er vandaag de dag voldoende maatregelen zijn om Winterspelen ook in kwakkelende winters doorgang te laten vinden. Denk bijvoorbeeld aan nep-sneeuw of het koelen van sneeuw en het met grote nauwkeurigheid voorspellen van het weer. “Maar ondanks die technologische vooruitgang zijn er grenzen aan wat de huidige managementstrategieën omtrent het weer kunnen doen,” stelt Scott. “Tegen het eind van deze eeuw zullen die grenzen in een aantal van de voormalige Winterspelen-gebieden overschreden worden.”

Bronmateriaal

"Can the Winter Olympics survive climate change?" - Uwaterloo.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kfs-werbegestaltung (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd