Klimaatverandering kan walnoot zwaar vallen

  Onderzoek wijst erop dat de walnoot het in de toekomst zwaar kan krijgen en misschien zelfs wel de handdoek in de ring moet gooien.

  Wetenschappers bestudeerden de walnoot en de omstandigheden waarin deze boom het het best doet. Daaruit blijkt dat de boom niet heel flexibel is. Zo groeit deze alleen op plaatsen waar het niet te nat en niet te droog is. En dat komt heel nauw.

  Droogte
  Klimaatmodellen voorspellen dat de aarde op sommige plaatsen met droogte te maken krijgt. En dat betekent weinig goeds voor de walnoot. De boom houdt niet van natte voeten, maar extreme droogte trekt-ie ook niet.

  WIST U DAT?

  …sommige onderzoekers stellen dat vrijwel alle ellende te wijten is aan klimaatverandering?

  Kou
  Een ander probleem is kou. Daar kunnen de walnoten helemaal slecht tegen. Ze doen er dan ook alles aan om die kou te ‘ontlopen’. Zo lopen de blaadjes van de walnoot gemiddeld een maand na andere bomen uit. Zo probeert de walnoot zich ervan te verzekeren dat zijn bladeren niet geconfronteerd worden met de laatste stuiptrekkingen van de winter.

  Fataal
  Klimaatmodellen wijzen erop dat het op bepaalde plaatsen op onze planeet kouder wordt. Grote kans dat walnoten in de toekomst zelfs als ze een maand later uitlopen nog nachtvorst over zich heen krijgen. En dat kan de boom – in combinatie met die droogte – zomaar fataal worden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Annals of Forest Science.

  De onderzoekers willen dat voor zijn en werken hard aan een walnoot die wel wat meer kan hebben. Want het verlies van de walnoot zou een flinke aderlating zijn. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens. De noten, maar ook het hout van de walnoot wordt namelijk veelvuldig gebruikt.

  Bronmateriaal

  "Walnut trees may not be able to withstand climate change" - Purdue.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Molly Holzschlag (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd