Klimaatverandering creëert super-marmot

  Het wordt wereldwijd warmer en dat is ook de wilde marmot niet ontgaan. Het diertje heeft de winterslaap ingekort en heeft dus meer tijd om zichzelf vet te mesten. Het gevolg: grotere, dikkere en veel sterkere marmotten wiens aantal ook nog eens toeneemt.

  De winterslaap duurt korter, dus ook de jonge marmotjes komen eerder ter wereld. Zij hebben daardoor meer tijd om te groeien en een grotere kans om de koude winter te overleven. De populatie marmotten is de afgelopen jaren dan ook sterk gegroeid.

  BMI
  Volgens wetenschappers kan er met recht gesproken worden van een ‘super-marmot’. Ze startten hun onderzoek in 1962 in de Rocky Mountains. Ze maten de body-mass index (BMI) van de diertjes regelmatig en telden het aantal marmotten eveneens van tijd tot tijd. Ze konden er niet omheen: de marmot profiteert van de warmer wordende wereld.

  Groei
  De gemiddelde marmot is in die 33 jaar tijd maar liefst 11 procent zwaarder geworden. Het gaat dan gemiddeld om een gewichtstoename van 400 gram. De populatie is in deze periode 25 procent groter geworden.

  Meer tijd
  “Marmotten zijn slechts vier of vijf maanden per jaar wakker,” legt onderzoeker Arpat Ozgul uit. “Deze maanden zijn heel druk voor ze: ze moeten eten, dikker worden, zwanger raken, kinderen opvoeden en zich voorbereiden op de volgende winterslaap. Maar sinds de zomers langer zijn, hebben de marmotten meer tijd om al deze dingen te doen.” De kleintjes profiteren daar ook van: zij kunnen voor de winterslaap nog flink groter worden. “De kans dat alles slaagt en dat de marmotten overleven is daardoor groter.”

  Even
  De onderzoekers denken niet dat de super-marmot de komende 33 jaar zijn groeispurt voortzet. Ze verwachten dat het slechts een reactie op korte termijn is die in de toekomst weer bijtrekt.

  Dat wil echter niet zeggen dat de ontwikkelingen niet belangrijk zijn. “We hebben aangetoond dat we de consequenties van klimaatveranderingen voor wilde populaties in beeld kunnen brengen,” meent onderzoeker Tim Coulson. “Als we nog beter in staat worden om te voorspellen hoe klimaatverandering de natuurlijke wereld beïnvloedt, kunnen we misschien manieren bedenken om soorten die nadeel ondervinden van de klimaatverandering te helpen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd