Klif op Mercurius vernoemd naar Nederlands VOC-schip

Mercurius
Een onlangs ontdekte rotswand op planeet Mercurius heeft een Nederlandse naam gekregen: Duyfken Rupes. De naam komt van een klein VOC-schip, gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw. In 1606 ontdekte het schip de noordelijke kust van een enorm continent: Australië.

De naam werd goedgekeurd door de International Astronomical Union (IAU), een organisatie die de namen in het heelal bewaakt. In totaal kregen tien rotswanden een naam toegewezen, dit op verzoek van MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging). Iedere naam eindigt op Rupes, het Latijnse woord voor klif en begint met de naam van een schip dat ooit een ontdekking deed.

Alle namen op een rijtje

Enterprise Rupes, Calypso Rupes, Palmer Rupes, Alvin Rupes, Belgica Rupes, Carnegie Rupes, Duyfken Rupes, Eltanin Rupes, Nautilus Rupes, Terror Rupes.

Namen
De langste rotswand (820 kilometer) op Mercurius is vernoemd naar de USS Enterprise, die in 1874 werd gelanceerd en de eerste metingen van de rivieren in de Amazone en de Mississippi deed. Ook schepen als de Belgica, van origine een walvisboot die als eerste overwinterde in Antarctica en de Terror, een schip van de vroegere Britse marine dat later meevoer in de ontdekking naar poolgebied, zijn vereeuwigd in het heelal.

Opschuivingen
De rotswanden op de planeet vertellen ons een hoop over de evolutie van de planeet. Deze hellingen zijn veelal veroorzaakt door opschuivingen. Dit zijn geologische breuken die typisch zijn voor een verkleind oppervlak. Daarnaast is het een voorbeeld van contractietektoniek. Hierbij zou Mercurius door afkoeling van de planeet gekrompen zijn. Omdat de vaste korst vervolgens gecompenseerd moest worden, ontstonden er opschuivingsbreuken.

Met de nieuwe vernoemingen erbij heeft de IAU inmiddels 27 rotswanden op Mercurius een naam gegeven.

Bronmateriaal

"IAU Approves New Names for Ten Major Fault Scarps on Mercury" - messenger.jhuapl.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (cc via commons.wikimedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd