Kleuter vindt dunne mensen mooier

Kinderen van vier jaar oud zijn er reeds van overtuigd dat dunne mensen mooier zijn, zo blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers vroegen 160 kinderen en jonge volwassenen om de aantrekkelijkheid van vrouwen te bepalen. De proefpersonen kregen foto’s voorgelegd waarop elke keer dezelfde vrouw te zien was, alleen was zij op sommige kiekjes dikker of dunner gemaakt. Haar gezicht was niet te zien.

Resultaten
Zelfs de jongste proefpersonen van amper vier jaar gaven aan dunnere lichamen veel mooier te vinden. Sterker nog: de kinderen waren net zo sterk als de volwassenen geneigd om een dunne vrouw als mooiste aan te wijzen.

WIST U DAT…

Vroege leerlingen
En dat is opvallend. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat blootstelling aan media (van televisie tot tijdschriften) ertoe leidt dat volwassenen een goed beeld krijgen van wat mooi is. Men zou dan ook verwachten dat kinderen pas op latere leeftijd, als ze meer met televisie en tijdschriften bezig zijn, dunnere mensen weten te waarderen. Blijkbaar hebben kinderen echter voordat ze naar school gaan al in de gaten dat dunnere mensen als mooier worden gezien.

En dat is zorgwekkend, zo stellen de onderzoekers. Als kinderen al zo jong bezig zijn met dunne mensen is het mogelijk dat ze zelf later ook vatbaarder zijn voor eetstoornissen. Ook vergroot het de kans op pesterijen. Zo bleek uit eerdere onderzoeken al dat kinderen van zeven jaar soms denken dat mensen die te zwaar zijn ‘besmettelijk’ zijn en het beste ontweken kunnen worden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Mikol (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd