Kleuter die veel tv kijkt, heeft later grotere omvang

Kinderen die als kleuter veel televisie kijken, lopen het risico als tiener een grotere omvang te hebben. Ook zijn ze iets minder fit dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden 1314 kinderen. Zodra de kinderen 2,5 en 4,5 jaar oud waren, vroegen de onderzoekers de ouders hoeveel uren hun kind doordeweeks en in het weekend voor de televisie doorbracht. Wanneer de kinderen 2,5 jaar oud waren, brachten ze wekelijks gemiddeld 8,8 uur voor de televisie door. Toen ze 4,5 waren, was dat al gestegen naar 14,8 uur.

Omvang
De onderzoekers keken ook naar de omvang van de kinderen. Zo ontdekten ze dat de omvang van een kind van 4,5 jaar voor elk uur dat het wekelijks meer tv keek dan toen het kind 2,5 was, met ongeveer 0,5 millimeter toenam. Een kind dat op 4,5 jarige leeftijd elke week 18 uur tv kijkt (en dat gold voor zo’n 15 procent van de kinderen in dit onderzoek) had tegen dat het 10 jaar oud was een 7,6 millimeter grotere omvang.

Fit
Ook de fitheid werd bestudeerd. Zo keken de onderzoekers hoe fit de spieren van de kinderen waren door ze te laten springen. “We ontdekten dat elk uur dat een 2,5 jarige wekelijks naar de televisie keek, samenhangt met een afname van ongeveer 1/3 van een centimeter van de afstand die een kind kan springen,” vertelt onderzoeker Linda Pagani.

WIST U DAT…

…ook het gewicht van de mensheid de aarde bedreigt?

Atletische vaardigheden
Dat laatste vertelt niet alleen iets over de fitheid van kinderen, maar ook over hun atletische vaardigheden. Voor veel sporten – zoals voetbal en basketbal – zijn sterke beenspieren nodig om goed te presteren. Mogelijk verklaart dat alles ook waarom kinderen die veel tv kijken een iets grotere omvang hebben. Gewoontes ontstaan in de kindertijd. En wanneer kinderen niet op jonge leeftijd gewend worden om te sporten, maar in plaats daarvan voor de televisie zitten, ontwikkelen ze ook die sterke spieren niet en is de kans dat ze goed presteren tijdens sporten kleiner. En dat maakt sporten ook minder leuk en verkleint mogelijk weer de kans dat ze als volwassenen gaan sporten.

Niet goed
Het is nog te vroeg om te stellen dat die toename in omvang direct veroorzaakt wordt door de tv. “De conclusie is wel dat teveel televisie kijken – meer dan aangeraden wordt – niet goed is,” stelt onderzoeker Linda Pagani. “Meer televisie kijken, vervangt niet alleen andere vormen van educatieve en actieve vrijetijdsbestedingen, maar vergroot ook de kans dat ze inaccurate informatie over gezond eten tot zich nemen. Deze resultaten onderschrijven de vermoedens dat meer tijd voor de tv over het algemeen bijdraagt aan een toename in het gewicht.”

Volgens de wetenschappers zouden campagnes die gericht zijn op het tegengaan van overgewicht en een ongezonde leefstijl ook het onderwerp ‘televisie kijken’ moeten aansnijden. Hun volledige onderzoek is terug te vinden in het blad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bronmateriaal

"TV habits predict kids' waist size and sporting ability" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alec Couros (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd