Kleurtje van bord heeft invloed op smaak

Niet zo’n goede kok? Dan is het aan te raden om goed na te denken over de borden waarop u eten serveert, zo blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers maakten aardbeienmousse en presenteerden het op een wit of op een zwart bord aan 53 proefpersonen. Deze moesten aangeven wat ze van de mousse vonden: hoe zoet was deze? Hoe intens was de smaak? En hoe zat het met de kwaliteit?

WIST U DAT?

…mensen met een groter en voller bord hun status op proberen te krikken?

Resultaten
Hoewel de mousse op het witte en het zwarte bord precies hetzelfde was, proefden de proefpersonen toch een verschil. Zo gaven ze aan dat de mousse op het witte bord zoeter was. Ook zat er meer smaak aan. Mogelijk komt de kleur van de mousse op een wit bord beter tot zijn recht en vinden mensen ‘m daarom lekkerder, zo concluderen de onderzoekers in het blad Food Quality and Preferences.

Vorm
De onderzoekers keken ook of de vorm van het bord soms invloed had op de ervaringen van de eters. Maar dat bleek niet het geval te zijn.

Inmiddels hebben de wetenschappers ook al een tweede onderzoek naar borden en eten uitgevoerd en gepubliceerd. In dit onderzoek – dat in december in Food Quality and Preferences verschijnt – keken ze of het gewicht van borden invloed heeft op smaak. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. Als het bord zwaarder was, gaven de proefpersonen aan dat de yoghurt die erin zat smaakvoller en waarschijnlijk duurder was. Ook vonden ze de dichtheid ervan groter.

Bronmateriaal

"Plate Color May Boost Food's Flavor" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door norio nakayama (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd