Eindelijk weten we welke kleuren de kunst van de Feniciërs had

Ivoren beeldhouwwerk

De beroemde ivoren beeldhouwwerken van de Feniciërs, zoals bovenstaand leeuwenhoofd, schitterden zo’n 2800 jaar geleden in felle kleuren zoals blauw, rood en goud. Dat hebben wetenschappers bevestigd, na jaren van speculatie.

Beeldhouwwerken zoals deze zijn zeldzaam, vaak ondergebracht in musea zoals het Louvre. Kunstenaars beschouwen de schatten als de mooiste ivoren sculpturen uit die tijd. Jammer genoeg zien de voorwerpen er bij lange na niet meer zo uit als vroeger. Het saaie beige was vroeger een harmonie van kleur. Tot op heden waren onderzoekers echter niet in staat om dit te bewijzen. Zo bestond er nog geen apparatuur om de beeldhouwwerken te testen op sporen van pigment, zonder de kostbare voorwerpen te beschadigen.

Nieuwe methode
Een nieuwe methode stelt de wetenschappers nu in staat om de lang verdwenen kleuren, zoals rood, blauw en andere pigmenten, te reconstrueren. Ook blijkt uit het onderzoek dat de Feniciërs de voorwerpen met goud vergulden.

Fenicië
Fenicië was vroeger een regio in het hedendaagse Libanon en Syrië. De inwoners zelf noemden hun land Kanaän. De Feniciërs waren een welvarend volk: tussen 1500 en 400 voor Christus stonden zij bekend als de belangrijkste zeevaarders en handelaars van de Middellandse Zee. In die periode stichtten zij ook een hoop koloniën. In 63 voor Christus kwam hier echter een einde aan: samen met Syrië werd het gebied in het Romeinse Rijk ingelijfd en tot de provincie Syria omgevormd.

De nieuwe techniek om kleuren te reconstrueren kan volgens de onderzoekers ook gebruikt worden om een glimp op te vangen van schilderingen. Zo zou de methode gebruikt kunnen worden op de ‘Elgin marbles’: een verzameling marmeren ornamentele sculpturen van het Parthenon.

Bronmateriaal

"Re-creating the original colors of treasured ivory carvings from the ancient past" - portal.acs.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door American Chemical Society (cc via portal.acs.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd