Kleur rekent af met jonge kieskeurige etertjes

Is uw kind ook zo’n kieskeurige eter? Enkele elementen en kleurtjes aan het bord toevoegen helpt, zo suggereert onderzoek.

Wetenschappers van de Cornell University verzamelden 23 kinderen en 46 volwassenen. De proefpersonen kregen foto’s van 48 gevulde borden te zien. De foto’s verschilden sterk. Soms lag er bijvoorbeeld heel veel verschillend voedsel op het bord, ook verschilde de manier waarop het voedsel georganiseerd was en het aantal kleuren op het bord. De proefpersonen moesten aangeven welke foto’s ze het meest aanspraken.

WIST U DAT…

…ook de kleur van borden invloed heeft op smaak?

Resultaat
En daarbij bleken er grote verschillen te zijn tussen volwassenen en kinderen. Zo prefereerden de volwassenen een bord met daarop slechts drie verschillende kleuren eten. Kinderen daarentegen hadden een voorkeur voor een bord waarop eten in zes verschillende kleuren lag. Ook vonden de kinderen het prettiger als het voorgerecht in het onderste deel van het bord lag. En bij voorkeur moest het voorgerecht een patroontje of design hebben. Volwassenen zagen het liever in het midden van het bord. Kinderen vonden veel verschillende elementen op het bord ook belangrijk. Zo hadden zij een sterke voorkeur voor zeven verschillende componenten op het bord. Volwassenen hadden er liever drie.

Kleuren
Het onderzoek biedt ouders weer een nieuw trucje om kinderen toch hun groente of aardappelen op te laten eten. Meer kleuren toevoegen en meerdere elementen aanbieden, kan de manier waarop kinderen naar voedsel kijken al veranderen, zo suggereert dit onderzoek.

“Wat kinderen visueel aantrekkelijk vinden, verschilt sterk van wat hun ouders aantrekkelijk vinden,” vertelt onderzoeker Brian Wansink. Blijkbaar bepalen niet alleen smaak en geur wat we van voedsel vinden. Ook de presentatie ervan is enorm belangrijk, zo moeten de onderzoekers in het blad Acta Paediatrica concluderen.

Bronmateriaal

"Colorful plates boost a picky eater’s appetite" - Cornell.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door nvainio (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd