Veel kikkersoorten moeten het zonder tanden stellen, maar op een Indonesisch eiland is nu een kikker ontdekt die nog wél tanden bezit en ook nog eens relatief klein is.
Wellicht heb je het idee dat kikkers met tanden er angstaanjagend uitzien. Het tegendeel is echter waar: kikkertanden zijn vaak heel klein en nauwelijks te zien. Veel kikkersoorten hebben na meerdere evoluties geen tanden meer over, maar dat geldt zeker niet voor álle kikkersoorten. Dat blijkt maar weer eens uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad PLoS ONE, waarin wetenschappers een piepkleine kikkersoort mét tanden presenteren die ze recent op het Indonesische eiland Sulawesi hebben ontdekt.
Hoektanden
Bij de meeste kikkersoorten met tanden bevinden deze tanden zich alleen boven in de mond. Het speciale aan de piepkleine kikkersoort die nu op Sulawesi is ontdekt, is dat deze twee tanden onder in de mond heeft. Wetenschapper Jeff Frederick heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij laat weten: ”Deze nieuwe soort is piepklein vergeleken met andere kikkersoorten met tanden. De kikker is ongeveer net zo groot als een kwartje, terwijl andere soorten met hoektanden vaak gigantisch zijn en al snel bijna een kilo kunnen wegen.”
Er is nog niet bijzonder veel bekend over kikkertanden. Wel is er in het verleden onderzoek gedaan naar de evolutie van kikkertanden, waaruit blijkt dat kikkers in totaal meer dan twintig keer hun tanden zijn kwijtgeraakt. Echter zien we nu dus ook dat niet álle kikkersoorten afscheid hebben genomen van hun gebit. Het hebben van kikkertanden zorgt voor een verschil in eetgewoontes. Zo gebruiken kikkers met tanden hun gebit vaak om hun prooi vast te houden, terwijl kikkers zonder tanden een sterke tong hebben ontwikkeld waarmee ze hun prooi kunnen vangen. Wil je meer lezen over kikkertanden? Kijk dan eens hier.
Mysterieuze nestjes
De op Sulawesi ontdekte kikkertjes met hoektanden hebben de wetenschappelijke naam Limnonectes phyllofolia gekregen. Grappig genoeg ontdekten de onderzoekers eerst de op bladeren gesitueerde nestjes van de kikkers en pas later de kikkers zelf. “Als we op zoek zijn naar kikkers, scannen we normaal gesproken de randen van rivieren of waden we door beekjes om ze zo direct in het water te kunnen zien,” legt Frederick uit. “Nadat we meerdere keren nestjes in de gaten hadden gehouden, vonden we uiteindelijk nestjes waar kikkers opzaten.” Wat het allemaal nog specialer maakt, is het feit dat alle nestelende kikkers mannelijk bleken te zijn. “Mannelijk nestgedrag is niet compleet ongebruikelijk voor kikkers, maar het is wel vrij ongewoon.” Doordat de kikkers direct op de eitjes zitten, kunnen ze ervoor zorgen dat de eitjes vochtig en schoon blijven.
Zoals eerder gezegd is de nieuwe kikkersoort dus gevonden op Sulawesi, een Indonesisch eiland. “Sulawesi is een gigantisch eiland,” legt Frederick uit. “Er is een groot netwerk van bergen, vulkanen, regenwouden en bossen aanwezig. Deze diversiteit aan verschillende habitats betekent een ongekende rijkheid aan biodiversiteit. Het is dan ook fascinerend dat we tijdens elke expeditie weer nieuwe en verschillende voortplantingswijzen ontdekken.” Volgens de wetenschapper benadrukt de vondst van de nieuwe kikkersoort nogmaals het belang van het in stand houden van dit soort diverse habitatten. “Veel dieren die in gebieden leven zoals Sulawesi zijn best uniek. Het ontdekken van dit soort kikkersoorten helpt dan ook om meer aandacht te vragen voor het beschermen van dit soort gebieden.”