Kleinste gewervelde dier ontdekt

Een wetenschapper heeft een piepkleine kikker ontdekt die de boeken in gaat als het kleinste gewervelde dier.

Onderzoeker Chris Austin van de Louisiana State University deed zijn ontdekking in Nieuw-Guinea. Hij trof er twee nieuwe kikkersoorten aan. Eentje daarvan is Paedophryne amauensis: het kleinste gewervelde dier dat we tot op heden hebben ontdekt.

Vis
P. amauensis is 7,7 millimeter lang. En daarmee is het diertje net ietsje kleiner dan de vorige recordhouder. Dat was het visje Paedocypris progenetica met een gemiddelde lengte van acht millimeter.

WIST U DAT…

…wetenschapper onlangs ook al de kleinste kikkers ter wereld ontdekten? Die kikkers zijn die titel nu natuurlijk weer kwijt.

Op het land
Het viel nog niet mee om de kleine kikker te ontdekken, zo vertelt Austin. “Maar het is een geweldige vondst.” Het is ook een ontdekking waar we veel van kunnen leren. Op dit moment is de blauwe vinvis het grootste gewervelde dier. En tot voor kort was een vis het kleinste gewervelde dier. Men zou daaruit af kunnen leiden dat extreem kleine en grote lijven alleen kunnen ontstaan wanneer diersoorten het grootste deel van hun leven in het water doorbrengen. Maar de kikker die Austin nu heeft ontdekt, leeft op het land. Blijkbaar hoeft een dier dus niet in het water te leven om extreem klein of extreem groot te zijn.

Handhaven
“We geloven nu dat deze organismen niet zomaar biologische rariteiten zijn, maar in plaats daarvan een voorheen ongedocumenteerd ecologische groep zijn.” En ondanks dat de kikkers zo klein zijn, weten ze zichzelf prima te handhaven. Juist omdat ze zo van andere dieren verschillen, kunnen ze een zeer specifiek plekje (een niche) in het ecosysteem opeisen.

Naast het kleinste gewervelde dier ontdekte Austin nog een kikkertje: Paedophryne swiftorum. Ook dit kikkertje is met een lengte van zo’n 8,5 millimeter piepklein. De ontdekkingen van Austin zijn terug te vinden in het blad PLoS ONE.

Foto's: PLoS ONE. DOI:10.1371/journal.pone.0029797.

Bronmateriaal

"LSU Professor Discovers World’s Tiniest Vertebrate" - LSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit "Ecological Guild Evolution and the Discovery of the World's Smallest Vertebrate". PLoS ONE 7: e29797. DOI:10.1371/journal.pone.0029797.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd