Kleinste camera ooit kan in uw lichaam reizen

Duitse wetenschappers hebben de kleinste microcamera ooit ontwikkeld. Het cameraatje is ongeveer zo groot als een zoutkorreltje en biedt tal van mogelijkheden. Zo kan het apparaatje in het menselijk lichaam worden losgelaten en zelfs in de meest kleine hoekjes ‘kijken’.

De camera maakt foto’s met een resolutie van zo’n 25.000 pixels. Dat lijkt weinig, maar voor medische toepassingen is het meer dan genoeg.

Wegwerpcamera
De camera’s zijn relatief gemakkelijk te produceren en kosten weinig. Mede daardoor zijn het eigenlijk wegwerpcamera’s: ze kunnen slechts één keer gebruikt worden zonder dat er verlies op gedraaid wordt.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de dunste camera ooit maakten?

Enthousiast
Medici zijn over het algemeen enthousiast over de camera. Er wordt in de medische wereld al wel gebruik gemaakt van dit soort camera’s, maar die zijn vaak veel groter en lastiger te manoeuvreren. Bovendien zijn ze duur en moeten ze voortdurend worden ontsmet voor hergebruik. Dat kost een hoop geld en is ook nog eens slecht voor het milieu door de vele chemicaliën die daarbij komen kijken.

Maar de medische wereld is niet de enige die van de camera kan gaan profiteren. Ook automobilisten kunnen er baat bij hebben. Zo kan de camera in auto’s geïnstalleerd worden en helpen bij het inparkeren. Of een automobilist in de gaten houden en een seintje geven als deze in slaap dreigt te vallen. Pessimisten kunnen ongetwijfeld ook nog wel wat toepassingen bedenken waarbij de camera voor minder goede doeleinden wordt gebruikt…

De piepkleine camera. Foto: Awaiba

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd