Kleine vogels kunnen extra vet goed gebruiken

Migrerende vogels doen er goed aan om iets dikker op reis te gaan. Dit beweert een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Kleine, dikke vogels hoeven onderweg minder vaak te stoppen om bij te tanken. Daarnaast put een lange reis vogels fysiek uit en is het dus goed om wat extra body te hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd met de tuinfluiter, een kleine zangvogel die in de zomer in de Benelux te vinden is. In de winter reist het vogeltje naar warme gebieden, zoals centraal en zuidelijk Afrika. Omdat een tuinfluiter vrij ver reist, moet het diertje onderweg vaak stoppen om bij te tanken. Wetenschappers gebruikten radiozenders om te controleren hoe vaak dunne tuinfluiters en dikke tuinfluiters pauzeerden.

De eerste pitstop maakten de vogels op het Italiaanse eiland Ventotene. Negen van de tien vogels vertrokken op dezelfde dag dat ze aankwamen op het eiland. De dunne vogels bleven echter veel langer op het eiland. Ze hadden minimaal veertig uur nodig om extra vet te verzamelen.

Dankzij het onderzoek weten biologen dat er veel verschillende factoren zijn die de migratie van vogels beïnvloeden. Het vetgehalte van een vogel is daar één van.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd