Een aantal laagliggende eilanden dreigt door de opwarming van de aarde en de daaruit voortvloeiende hogere zeespiegel voorgoed te verdwijnen. Dat meldt Antonio Monteiro Lima, vice-voorzitter van de Alliance of Small Island States (AOSIS). De Malediven, Marshalleilanden, Tuvalu, Kiribati en de Cookeilanden lopen het grootste risico om letterlijk kopje onder te gaan.
“Al deze landen vechten op dit moment om te overleven,” zo vertelt Lima tijdens de klimaattop die gisteren in Cancún, Mexico van start ging. “Ze gaan het einde van hun geschiedenis tegemoet.”
Zout
De staten hebben te maken met stormvloeden die ervoor zorgen dat de stranden eroderen. Het zoute water wordt op de akkers geblazen en besmet bovendien het drinkwater. Op de lange termijn zijn de eilandbewoners zelfs bang dat hun hele leefgebied kopje onder gaat.
Harde eis
De eilanden willen dat landen afspreken dat de temperatuurstijging ten opzichte van de pre-industriële tijd beperkt moet blijven tot 1,5 graad Celsius. Dat is een veel hardere eis dan de 2 graden Celsius die nu op tafel ligt.
In de twintigste eeuw is de zeespiegel zo’n zeventien centimeter gestegen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat in 2007 uitkwam, stijgt de zeespiegel deze eeuw nog eens zo’n achttien tot 59 centimeter.