In iemands voetstappen treden, pakte verkeerd uit voor een aantal kleine dinosaurussen. Uit een zeldzaam fossiel van gevederde dinosaurussen blijkt dat zij verdwenen nadat ze per ongeluk in de diepe, modderige voetstappen van de veel grotere dinosaurus sauropoda waren gestapt. De kleine dinosaurussen maakten geen schijn van kans.
David Eberth van het Royal Tyrell Museum in Canada vond delen van de skeletten van achttien kleine tweebenige dinosaurussen in een 160 miljoen jaar oud sediment. De skeletdelen lagen opgestapeld. Blijkbaar waren ze vast komen te zitten in een moerassige put. Het sediment komt uit een oud moeras in China.
Naast de skeletdelen vond Eberth ook rode korstfragmenten die met modder gemixt waren. Dergelijke fragmenten ontstaan als een zwaar dier een stap zet. Hij zakt door het korstachtige oppervlak en belandt in de modder eronder. Waarschijnlijk was het een sauropoda – een zware, grote dinosaurus – die de voetstap maakte.
De Sauropoda is verder gewandeld en over zijn voetstappen is een nieuwe, dunne korst gegroeid. De kleine dinosaurussen zijn waarschijnlijk in de veronderstelling geweest dat deze korst hun gewicht wel zou houden, zijn erin gestapt en er vervolgens doorheen gezakt: verdwenen in de voetstap van een sauropoda.
De kleine dinosaurussen waren waarschijnlijk limusaurus inextricabilis. Dit is een tweevoetige dinosaurus met een hoogte van een meter en een lengte van één tot drie meter. De voetstap van de sauropoda zou zo’n één of twee meter diep zijn geweest, dus de kleine dinosaurussen hadden geen schijn van kans om er nog uit te komen.