Klein zijn vergroot kans op hartziekte

Calimero zei het al: “Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk.” Hij had gelijk. Bent u een man en korter dan 165.4 cm of een vrouw en kleiner dan 153 cm? Dan hebben we slecht nieuws voor u. De kans dat u een hartziekte krijgt, is in vergelijking met uw langere leeftijdsgenoten anderhalf keer zo groot.

Wetenschappers analyseerden de gegevens van drie miljoen mensen en kunnen niet anders dan concluderen dat de korte medemens een stuk slechter af is. De reden daarvan is nog onduidelijk. Wellicht zijn de bloedvaten rondom het hart bij korte mensen kleiner waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Misschien spelen factoren die de groei geremd hebben ook een rol. Zo zou slechte voeding tijdens het opgroeien het verband tussen klein zijn en hartziektes kunnen verklaren.

Levensstijl
Volgens de onderzoekers hoeven de kleinere mensen zich niet direct zorgen te gaan maken. “Lengte is slechts één factor die bijdraagt aan het risico op hartziektes,” meent onderzoeker Tuula Paajanen. “Mensen hebben geen invloed op hun lengte, maar wel op hun gewicht en hun gewoontes zoals roken, drinken en bewegen. Dat alles samen beïnvloedt het risico op hartziekte.” Dat mensen tegenwoordig steeds langer worden, zien de onderzoekers desalniettemin als een gunstige ontwikkeling. “Dit kan een voordelig effect hebben op overlijden en ziekte door hartaandoeningen.”

Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat korte mensen zich wel bewust zijn van het risico dat ze lopen. Ze kunnen dat namelijk goed compenseren door gezond te eten, niet te roken, veel te bewegen en niet teveel alcohol te nuttigen. Natuurlijk is zo’n levensstijl ook langere mensen aan te raden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd